Treningstips: faller du framover i knebøy?

Et utfordring mange har når det trener dype knebøy, er at de faller framover når de skal reise seg opp. Hva kan du gjøre for å rette opp i dette? Her er noen enkle og konkrete tips:

Hva kan du gjøre om du faller frampå i knebøy?

Hva kan du gjøre om du faller frampå i knebøy?

Finn ut hvor problemet ligger:

A) Er det et mobilitetsproblem?
Om du mangler ankelmobilitet, så kan det være at du må falle framover eller gå opp på tå for å holde balansen i en knebøy. Se denne videoen for mer info og oppskrift på å kurere dette problemet:

B) Er det er styrkeproblem?
Om du løfter pent på lette vekter, men faller frampå på tunge vekter, så kan det være at problemet er at du er for svak, og ikke at du er for teknisk dårlig. Om du ikke er sterk nok i framside lår til å reise deg med en relativt vertikal rygg, så vil kroppen din forsøke å finne andre løsninger, f. eks ved å falle framover slik at hofte og rygg kan brukes i større grad. Løsningen her er enkelt og greit å bli sterkere i framside lår: tren mye med vekter hvor du klarer å tvinge deg til å holde en mer vertikal rygg, og velg gjerne varianter som frontbøy og nakkebøy for å styrke framside lår ytterligere. Støtteøvelser som leg extensions i maskin eller stimulering av framside lår med EMS kan også med fordel benyttes. Mer info om EMS finner du her:

C) Er det et teknikkproblem?
Om ingen av de to problemene ovenfor er til stede, så er det høyst sannsynlig et rent teknisk problem. Da er løsningen å finne den tyngste vekten hvor du klarer å løfte teknisk pent, og få inn mange nok sett over lang nok tid på vekter rundt det området, til at du klarer å terpe inn og automatisere korrekt teknikk. Timer med en personlig trener / coach kan være meget nyttig her.

Comments are closed.