Musikk kan fungere som «dop»!

De fleste mennesker liker musikk, men visste du at å lytte til musikk du liker godt kan gi en hormonell respons som kan sammenlignes med bruk av rusmidler som f. eks kokain? En studie fra 2011 viste nemlig at deltakerne fikk en økning på rundt 6-9 % i dopamin – er hormon forbundet med glede – når de lyttet til musikk. En person fikk hele 21 % økning, og forskerne sier: «That demonstrates that, for some people, it can be really intensely pleasurable.»

Lytter du til musikk når du trener?

Lytter du til musikk når du trener?

Andre studier har vist at å lytte til musikk man liker i forbindelse med trening kan minske angstsymptomer, øke tid til utmattelse (utholdenheten), redusere oppfattet anstrengelse (treningen føles lettere), og til og med øke ytelsen!

Dette betyr ikke at man alltid får en så kraftig respons, ei heller betyr det er musikk er farlig – det betyr enkelt og greit at musikk kan være meget tilfredsstillende å lytte til.

Lytter du til musikk når du trener?

Mer om musikk og dopamin i denne artikkelen, og i denne studien.

Andre referanser:
* Effects of music during exercise in different training status.
* Effects of preferred and nonpreferred music on continuous cycling exercise performance.

Comments are closed.