Forkjølet? Svarthyllbær kan gjøre deg raskere frisk!

Forkjølelse er en del av livet for «alle», og noe som oppstår i ny og ne. Det kan være plagsomt, og hemme treningen. Mange tror at man ved å ta tilskudd av vitaminer kan bli raskere frisk, men det ser dessverre ikke ut til å stemme. Et tilskudd som muligens kan ha en positiv effekt ved forkjølelse og influensa er derimot svarthyllbær!

Svarthyllbær KAN gjøre deg raskere frisk.

Svarthyllbær KAN gjøre deg raskere frisk.

En studie fra 2004 viste at tilskudd av 15 ml med ekstrakt av svarthyllbær, fire ganger daglig i fem dager, ble raskere symptomsfrie enn de som ikke tok tilskuddet. Andre studie peker også mot at svarthyllbær kan ha denne effekten!

Dette betyr ikke at det alltid vil gjøre deg frisk, og vi trenger mer forskning for å kunne si noe konklusivt, men det er gode hint mot at svarthyllbær kan være verdt et forsøk når man kjenner forkjølelsen er på vei – og 15 ml, fire ganger daglig, kan være en god strategi basert på denne ene studien. Ekstrakt av svarthyllbær kan man få kjøpt under merkenavnet Sambucol på apoteket (ikke sponset). For maksimal effekt bør det ikke tas sammen med meieriprodukter.

En annen strategi for å bli raskere kvitt forkjølelse kan faktisk også være inntak av alkohol i små eller moderate mengder, forskninger viser nemlig følgende når det kommer til små eller moderate inntak av alkohol, og sykdom:

  • Alkoholinntak kan forsterke effekten av vaksiner.
  • Alkoholinntak reduserer risikoen for å utvikle forkjølelse hos personer som med vilje ble utsatt for viruset.
  • Obsersvasjonelle studier har vist at moderat inntak av alkohol, spesielt rødvin, er korrelert med lavere risiko for å utvikle forkjølelse.
  • Studier på rotter har vist at etanolinntak resulterte i raskere eliminering av enkelte bakterier.

Les mer om dette her: ta en øl, og bli kvitt forkjølelsen.

——–

Referanser:
1) Zakay-Rones Z, Thom E, Wollan T, Wadstein J. Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections. J Int Med Res. 2004 Mar-Apr;32(2):132-40.
2) Barak V, Halperin T, Kalickman I. The effect of Sambucol, a black elderberry-based, natural product, on the production of human cytokines: I. Inflammatory cytokines. Eur Cytokine Netw. 2001 Apr-Jun;12(2):290-6.

Comments are closed.