Ikke glem de enumettede fettsyrene!

I dagens lavkarbo-samfunn har de fleste innsett at du ikke umiddelbart faller om av å steke middagsmaten i litt meierismør, og at fett generelt sett ikke er noe helseskadelig som vi burde unngå som pesten, og samtidig har mange hesteinteresserte begynt å rett ut anbefale et høyere inntak av smør og andre matvarer med mye mettet fett, men er dette gunstig?

Noen studier har funnet korrelasjoner med inntak av mettet fett, og negative helseeffekter. Andre har ikke funnet samme korrelasjon, og enkelte studier har funnet tegn til gunstige helseeffekter av enkelte mettede fettsyrer. Konklusjonen er slett ikke så enkel som mange trodde for noen år tilbake; at mettet fett er usunt, og umettet og flerumettet sunt. Dette temaet kan man skrive mye om, men i denne korte og enkle artikkelen skal jeg se på det fra en annen side; hvilke helseeffekter har matvarer som er rike på enumettede fettsyrer?

Nøtter og mandler er begge eksempler på matvarer som er rike på enumettet fett.

Nøtter og mandler er begge eksempler på matvarer som er rike på enumettet fettsyrer.

De glemte matvarene…?

Om du leser på diverse lavkarbo-forum på nett, og hører hva folk snakker om, så er det blitt en langt større aksept for inntak av ting som helmelk, smør, bacon og andre animalske produktet med høyt fettinnhold – og det trenger ikke i seg selv å være noe galt i dette, for det er i mine øyne veldig flott at folk er mindre «redd» for enkelte matvarer, men en uheldig effekt kan være at vi har glemt mange av fettkildene som tradisjonelt sett har blitt sett på som sunne. Og faktum er at selv om de andre fettkildene kanskje ikke er så skadelig som man trodde, så betyr ikke det er alle studiene som viser gunstige helseeffekter av mater med mye enumettede fett bør ignoreres.

Avokado, rikt på enumettet fett, er vist å kunne minske totalt kolesterol, triglyseridnivå, og LDL-kolesterol, mens det kan øke HDL-kolesterolet (1, 2). Dette er alle sett på som gunstig effekter.

Oliven er også vist å kunne ha positive helseeffekter, og inneholder blant annet potente antioksidanter som oleuropein (3). Kanskje kan det forklare noe av de positive korrelasjonene man finner med helse og middelhavsdietten (4).

Nøtter er vist å kunne ha ligende effekter på kolesterol som avokado, og det er rikt på kostfiber, vitamin e og b, magnesium. Det inneholder også steroler, flavonoider og fenoliske stoffer som skal kunne ha positive helseeffekter. Personlig er ikke dette stoffer jeg har veldig mye kompetanse på effekten av, men jeg siterer forskerne;

«The phytochemicals in nuts include ellagic acid, flavonoids, phenolic compounds, luteolin (a major antioxidant), and tocotrienols. Several other bioactive compounds have been identified in plant products (Table 6) (23). Little is known about the presence or quantities of these compounds in different nuts. It will be important to characterize these compounds in nuts and determine whether they are functional nutrients that confer any health benefits. There is some compelling evidence suggesting that flavonoids have cardioprotective effects. Epidemiologic studies (24, 25) have shown that flavonoid intake is significantly and inversely associated with coronary heart disease mortality.»

Frø kan også være en god kilde til fettsyrer, og spesielt linfrø er det forsket en del på mtp. positive helseeffekter (5, 6, 7).

PRAKTISKE TIPS:

Mettet fett i moderate doser er ikke skummelt eller farlig, men vi skal ikke glemme bort de enumettede fettsyrene heller, og matvarer som avokado, oliven, nøtter og linfrø er flotte fettkilder som er vist å kunne ha en rekke positive helseeffekter. Sannsynligvis handler ikke disse effektene bare om fett, men også andre små komponenter i disse matvarene som kan ha positive helseeffekter. Det er strengt tatt veldig mye vi ikke vet om ernæring og helse enda, men det ser definitivt ut som det kan være fordeler av å spise et variert kosthold rikt på et mangfold av forskjellige plantevarer, og et slikt kosthold kan gjerne inkludere både avokado, nøtter, oliven og frø som en del av kostholdet.

Som et enkelt, praktisk tips, så vil jeg anbefale alle å få i seg i hvert fall en porsjon av en av disse matkategoriene de alle fleste dager: Avokado, nøtter, oliven, frø.

Referanser:
– Kilder er inspirert av Alan Aragon.
1. López Ledesma R, 1996. Monounsaturated fatty acid (avocado) rich diet for mild hypercholesterolemia
2. Colquhoun DM, 1992. Comparison of the effects on lipoproteins and apolipoproteins of a diet high in monounsaturated fatty acids, enriched with avocado, and a high-carbohydrate diet.
3. Visioli F, 2001. Antiatherogenic components of olive oil.
4. Visioli F, 1998. The effect of minor constituents of olive oil on cardiovascular disease: new findings.
5. Meagher LP, 1999. Isolation and characterization of the lignans, isolariciresinol and pinoresinol, in flaxseed meal.
6. Lucas EA, 2002. Flaxseed improves lipid profile without altering biomarkers of bone metabolism in postmenopausal women.
7. Harper CR, 2006. Flaxseed oil increases the plasma concentrations of cardioprotective (n-3) fatty acids in humans.

Comments are closed.