Er det høy skaderisiko i crossfit?

Crossfit har fått et rykte på seg i treningsbransjen for å være assosiert med en veldig høy skaderisiko. Treningsvaremerket har blitt sett ned på og latterligjort av personlige trenere såvel som idrettsutøvere i andre idretter fra dag en, og kritikken går i stor grad på dette met skaderisiko, men stemmer dette – er Crossfit så skadelig?

Crossfit group trains different exercises

Ikke om vi skal tro en ny studie publisert i år.

Moran m.fl. (1) fulgte 117 CrossFit utøvere over 12 uker, og fant at det kun var 2,1 skader per 1 000 treningstimer. Det var betydelig høyere skaderisiko hos menn med hele 4,44 skader per 1 000 treningstimer, men dette er likevel svært lite sammenlignet med andre idretter! Til sammenligning viser en studie (3) at fotball på elite nivå var assosiert med hele 53 skader per 1 000 timer, og en annen studie (2) at elite vektløftere hadde 2,6 skader per 1 000 treningstimer.

En spørreundersøkelse utført av Norske Ian Houghton peker mot samme resultater, han undersøkte utøvere som hadde konkurrert i Crossfit Regionals, og fant at 57 % av utøverne «rarely or never» var skadet, 10 % svarte «never» og kun 21 og 12 % svarte hennholdsvis «frequent» og «a great deal». Utøverne droppet også veldig lite trening, det siste året hadde de kun måttet droppe 1-5 dager med trening pga. skader.

Alt peker mot det samme: Crossfit på høyt nivå er en av de idrettene vi har med minst skader, og kan plasseres i samme risikogruppe som vektløfting og styrkeløft – som også har svært lav skaderisiko. Det er et paradoks at mange er redde for at barn og unge skal trene styrke, mens de gledelig sender ungene sine av gårde på fotball og håndball, som er blant de desidert «farligste» idrettene i verden når det kommer til skaderisiko. Det er også vist at styrketrening hos unge idrettsutøvere faktisk kan redusere skaderisikoen i idretten deres, samtidig som det kan gjøre dem bedre i idretten.

Kort oppsummert: Styrketrening er bra for de fleste, og Crossfit er på langt nær så skadelig som folk skal ha det til. Når det er sagt er det svært nyttig og gi seg selv god tid til å mestre teknisk krevende øvelser i Crossfit, før man benytter disse øvelsene i tøffe treningsøkter som går på tid. Om man derimot er litt smart med planleggingen så kan Crossfit være en treningsform som innebærer svært liten skaderisiko.

Referanser:
1) Moran S1, Booker H2, Staines J2, Williams S2. Rates and risk factors of injury in CrossFit: a prospective cohort study. J Sports Med Phys Fitness. 2017 Jan 13. doi: 10.23736/S0022-4707.16.06827-4. [Epub ahead of print]. Pubmed.
2) Kapittel 18, Styrketrening – i teori og praksis (Raastad, T. m.fl.).
3) N Rahnama, T Reilly, and A Lees. Injury risk associated with playing actions during competitive soccer. Br J Sports Med. 2002 Oct; 36(5): 354–359. doi: 10.1136/bjsm.36.5.354.

Comments are closed.