BRUS: BØR DU VELGE ORIGINALEN, ELLER DEN SUKKERFRIE?

Kunstige søtningsmidler har fått mye negativ oppmerksomhet de siste årene, og mange mener at vann alltid vil være bedre en brus. Det kan muligens være sant, men om du først skal nyte en brus – hvilken variant burde du velge?

Klassikeren, eller sukkerfritt...?

Klassikeren, eller sukkerfritt…?

En Dansk studie fra 2012 (Maersk M et al) undersøkte effekten av en hel liter med leskedrikk hver dag i 6 måneder ved å dele inn 47 overvektige personer i grupper som enten fikk 1) Klassisk Coca-Cola, 2) Diet Coca-Cola, 3) Skummet melk (Arla) eller 4) Vann.

Hva fant de ut?

  • De som drakk Klassisk Coca-Cola økte mengden fett i lever og muskulatur – noe som sees på som svært negativ for helsen.
  • Melk og sukkerfri Cola reduserte det systoliske blodtrykket med 10-15 % sammenlignet med klassisk Coca.
  • Utenom en positiv effekt på blodtrykket, så hadde sukkerfri Cola samme effekter som vann.

Så, hva burde du velge?

For helsen sin del så er det ingen tvil; sukkerfri Cola er et bedre valg enn klassisk/sukkerholdig Cola. Det betyr ikke at du aldri kan drikke klassisk Cola, ei heller at du bør drikke litervis med sukkerfri brus hver eneste dag – alt med måte! 🙂

Comments are closed.