TREN HIP THRUST OM DU VIL SPRINTE RASKERE OG HOPPE LENGER, OG FRONTBØY OM DU VIL HOPPE HØYERE (OG BØYE MER)!

Knebøy og frontbøy er flotte øvelser, og det er meget godt dokumentert at økning i knebøystyrke også kan vi store forbedringer i andre atletiske parametere, som vertikal spenst, horisontal spenst, og hurtighet/sprint. Ny forskning viser dog at hip thrust kan være et enda bedre valg om målet er å sprinte raskere og/eller hoppe lenger!

Det ser enkelt og greit ut til at styrkeøvelser er mest overførbart til andre bevegelser hvor du må produsere kraft i samme retning i forhold til kroppen din. Dvs. knebøy vil overføres bedre til hopp rett oppover, mens hop thrust vil overføres bedre til hopp bortover – eller sprint. Likevel så hjelper begge øvelsene på alle parametrene, så en kombinasjon av disse og enda flere øvelser vil høyst sannsynlig være enda bedre enn å velge kun en av øvelsene, men det ser ut til at hip thrust kan være en god øvelse å prioritere om man ønsker å sprinte fortere.

Se grafikken for flere detaljer.

Hip thrust er en flott øvelse for å forbedre sprinthastigheten.

Hip thrust er en flott øvelse for å forbedre sprinthastigheten.

Referanse: Contreras, Bret MA; Vigotsky, Andrew D.; Schoenfeld, Brad J. PhD; Beardsley, Chris; McMaster, Daniel Travis; Reyneke, Jan; Cronin, John PhD. Effects of a six-week hip thrust versus front squat resistance training program on performance in adolescent males: A randomized-controlled trial. Journal of Strength & Conditioning Research: Post Acceptance: May 28, 2016 doi: 10.1519/JSC.0000000000001510. . researchgate. journals.lww.com.

Comments are closed.