Protein i pulverform virkningsløst?

«Protein i pulverform er virkningsløst. Dette hevder professor i ernæringsvitenskap ved UiO, Bjørn Skålhegg. I NRK-programmet Puls hevder Skålhegg at sunne og friske  mennesker ikke får noen effekt av proteinpulver. På spørsmål fra programlederen om hva som skjer med pulveret om man spiser det, svarer han at det enten blir omdannet til fett eller nitrogen, og at det derfor går rett ned i do.»

Les hele saken hos Fitnessbloggen.

Mitt bidrag til diskusjonen;

De fleste får nok i seg nok proteiner gjennom et vanlig kosthold, og de som trener spiser som regel mer kjøtt, egg, melk osv.. og får også som regel nok til å dekke optimal restitusjon av musklene. Men det vi ikke skal glemme er at forskning helt tydelig viser at proteiner gir bedre metthetsfølelse, og at et proteininntak over det som er ‘nødvendig’ er veldig fordelsmessig for folk som trenger/ønsker å slanke seg.

Enkelte studier viser også at et høyere proteininntak gjør det enklere å bevare muskelmasse; PubMed.

Min konklusjon er at folk flest, også de som trener, ikke trenger proteintilskudd om det har et kaloriinntak i nærheten eller over vedlikehold – men om man er på et kaloriunderskudd (slanker seg) bør man passe ekstra godt på å få i seg nok proteiner, det være gjennom fast føde eller tilskudd.

En fordel med proteintilskudd er om du trener i fastet tilstand, og ønsker aminiosyrer tilgjengelige umiddelbart etter treningen, da kan et lett fordøyelig proteintilskudd (Whey, Whey Isolate…) rett før trening gjøre den jobben, uten at du blir ‘full’ i magen og det går utover intensiteten din.

Når det gjelder proteinkilder skal det også nevnes at de sunnere typene brød man får idag faktisk har opptil en 25 % av kaloriene fra proteiner – noe som gjør det enda enklere for folk flest å nå behovet, selv om proteinene fra brød ikke er like gode som kjøtt, fisk, egg og meiereiprodukter.

0 Comments

  1. Hei!:)
    Herlig at du la igjen link til bloggen din. Er fra nå av garantert fast leser:)
    Enig i din konklusjon angående proteintilskudd. Bruker det ikke selv nå, men kommer trolig til å begynne å ta det til sommeren når jeg begynner på et litt mer «avansert» treningsopplegg.
    Ha en fin dag:)

  2. Bare hyggelig, og i like måte! 🙂