Juice er ingen slankedrikk!

Mange helsebevisste personer drikker mye juice, både til frokost og om tørstedrikk. Det er ingenting galt med dette, juice gir rikelig med karbohydrater, vitaminer og antioksidanter, og kan fint være en del av et sunt kosthold, men dessverre tror mange også at juice er slankende, og det er helt feil!

Faktisk inneholder juice ganske mye energi (kalorier) – like mye som sukkerholdig brus! Det er sannsynligvis heller ikke betydelig mer mettende. Forskning har bekreftet det som for mange virker veldig logisk; vi blir mer mett av å spise maten vår, enn av å drikke den (1). Ønsker man en god og varig metthetsfølelse kan det derfor være lurere å spise frukt, enn å drikke juice. Da får vi også mer kostfiber, som gjerne finnes i skallet i frukten.

Juice kan være bra, men det er ikke slankende.

Om man ønsker å gå ned i vekt, er altså mitt tips å drikke lite juice, men heller spise frukt. Ønsker man å gå opp i vekt og synes det er vanskelig å få i seg nok energi, så kan derimot tipset vendes om; å drikke juice kan gjøre det enklere å få i seg mer mat, uten å bli ubehagelig mett.

Helsedirektoratet sine anbefalinger:

Det anbefales som kjent at man spiser minst fem porsjoner med frukt og grønt om dagen, og av disse bør maks en porsjon komme fra juice. Videre skriver Helsedirektoratet følgende om juice:

…man bør likevel ikke drikke veldig mye juice. Juice har et relativt høyt energiinnhold, er sur og kan inneholde langt mindre kostfiber enn når du spiser hele frukten. Hel frukt gjør som regel at du føler deg mer mett enn når du drikker juice. Grønnsaksjuicer har som regel et lavere energiinnhold (inneholder mindre kalorier) enn fruktjuicer, men de kan inneholde betydelige mengder salt.

Og er du tørst? Velg vann! Vann dekker væskebehovet uten å bidra med unødvendige kalorier, og er den aller beste tørstedrikken.

Juice kan være en naturlig og velsmakende del av et sunt kosthold, men man bør altså unngå å drikke mye av det, spesielt om man ønsker å gå ned i vekt.

——

Referanser:
1. Martens MJ, Westerterp-Plantenga MS. Mode of Consumption Plays a Role in Alleviating Hunger and Thirst. Obesity (Silver Spring). 2011 Nov 17. doi: 10.1038/oby.2011.345. [Epub ahead of print]. Pubmed.
2. Kostråd fra Helsedirektoratet. https://helsedirektoratet.no/folkehelse/kosthold-og-ernering/kostrad-fra-helsedirektoratet

Comments are closed.