Bærekraftig kosthold: Bør vi tenke mer på miljøet, og mindre på oss selv?

Hva er sunt? ???

Bør vi tenke mer på miljøet, og mindre på oss selv??

EAT-rapporten har fått mye oppmerksomhet. Den konstanterer at vi må endre drastisk på hva vi spiser, om det ikke skal ha massive konsekvenser for planeten vår. 

Når det kommer til trening for styrke og muskelvekst, så vet vi at melkeprotein, samt protein fra kjøtt, fisk, fugl og egg, er av bedre kvalitet enn vegetabilske proteinkilder. Disse matvarene som vi i styrkeverden vet er gode for oss og gjerne spiser mye av, er dessverre også noe av det som forurenser planeten mest, og opptar mest ressurser.

Bør vi tenke mer på miljøet, og mindre på oss selv?

Spørsmålet er derfor; bør vi endre på spisevanene våre for miljøets skyld? 

Jeg har ingen fasit, men det er noe jeg tenker på, og noe jeg mener vi bør ha på dagsorden også i treningsbransjen. Vi bør ikke KUN tenke på hva som er optimalt for oss, men også hvordan det påvirker planeten og resten av verden. 

MINE ENDRINGER OG PRAKTISKE TIPS:

Jeg kommer fortsatt til å spise både kjøtt og meieriprodukter, men jeg har bestemt meg for å gjøre noen enkle endringer som kan bidra positivt til miljøet, uten at det går negativt utover min egen helse eller mine treningsresultater:

  1. Jeg spiser rikelig med frukt og grønt hver dag (dette har jeg gjort lenge).
  2. Jeg lar grovt brød være min største kilde til energi de fleste dager (dette har jeg gjort tidligere, og vil nå returnere til).
  3. Jeg spiser mer fisk, bønner og poteter, og mindre kjøtt. 
  4. Skal jeg ha «kjøtt», velger jeg kylling framfor biff eller lam, der det føles like greit. 
  5. Jeg spiser likevel fortsatt biff i ny og ne. Jeg drikker også melk og inntar meieriprodukter. Det er mange som spiser MYE mer miljøvennlig enn meg, men jeg tenker at vi bør unngå «enten/eller» tankegang her og i stedet tenke at om vi «alle» kan gjøre noen små endringer i kostholdet som gagner miljøet, så vil det bety mye over tid.

Kilder / mer lesestoff:

* https://eatforum.org/eat-lancet-commission/
* https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/1410/B%C3%A6rekraftig%20kosthold%20-%20vurdering%20av%20de%20norske%20kostr%C3%A5dene%20i%20et%20b%C3%A6rekraftperspektiv%20IS-2678.pdf

Comments are closed.