Spis egg for massive økninger i styrke og muskelmasse?

Kan inntak av kolesterol fra kosthold, f. eks fra egg, gi deg langt bedre treningsresultater? Studier fra 2007 og 2011 hinter mot akkurat det! Det kan nesten se ut som at et par egg om dagen kan ha en «magisk» effekt på muskelvekst!

Er egg en magisk kilde til muskelvekst?

Er egg en magisk kilde til muskelvekst?

I en studie så man nesten 300 % høyere proteinsyntese i gruppen med høyt inntak av kolesterol, sammenlignet med lavt inntak. Og i en annen studie så man at det var en sterk korrelasjon mellom inntak av kolesterol, og økning i muskelmasse over et 12 ukers treningsprogram. Faktisk var forskjellen EKSTREM – se bildet nedenfor:

"We observed a dose-response relationship between dietary cholesterol (from food logs) and gains in lean mass that was not affected by variability in protein intake"

«We observed a dose-response relationship between dietary cholesterol (from food logs) and gains in lean mass that was not affected by variability in protein intake»

De med veldig lavt inntak av kolesterol øke så og si ingenting i muskelmasse, mens de med høyt inntak økte over 2 kg i muskelmasse!

Egg har ikke lenger det samme negative synet som det hadde for noen år siden, og i Helsedirektoratet sine anbefalinger er det ingen konkrete anbefalinger rundt inntak av egg. Det er sannsynligvis likevel ikke positivt å overdrive inntaket, og vi trenger også mer forskning for å kunne si noe sikkert om sammenhengen mellom inntak av kolesterol fra kosten (inkl. egg) og treningsresultatene. Likevel er resultatene i disse studien så tydelige at jeg gir følgende anbefaling til mine kunder:

«Flere studier har vist at et høyt inntak av kolesterol fra kostholdet er korrelert med drastisk mye mer muskelvekst. Jeg anbefaler pga. dette er høyt inntak av kolesterol – ca 7 mg/kg/kroppsvekt/dag. Hele egg et en flott kilde til kolesterol. Har du hjerte/kar-sykdommer må dette diskuteres med din lege før du gjør endringer i kostholdet ditt.»

To hele egg gir ca 390 mg kolesterol, så ønsker man å legge seg på nivået fra studien ovenfor (7 mg/kg/kroppsvekt), så kan 2 egg være et godt, daglig «tilskudd» for de fleste. Det kan være verdt å prøve! 🙂

Referanser:
1) Riechman SE1, Andrews RD, Maclean DA, Sheather S. Statins and dietary and serum cholesterol are associated with increased lean mass following resistance training. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2007 Oct;62(10):1164-71.
2) Chang Woock Lee1, Teak V Lee1, Vincent CW Chen1, Steve Bui1 and Steven E Riechman. Dietary Cholesterol Affects Skeletal Muscle Protein Synthesis Following Acute Resistance Exercise. 1 Health and Kinesiology 2 Intercollegiate Faculty of Nutrition, Texas A&M University, College Station, TX. 2011.

Comments are closed.