Treningstips: ikke ta for lange pauser!

En vanlig feil blant nybegynnere til styrketrening er at de tar alt for korte pauser. Det er godt dokumentert at pauser på minst 3 minutter gir bedre ytelse og bedre framgang både for styrke og muskelvekst, og dette må man lære når man først begynner å trene styrke.

For mye "skravling" kan gå negativt utover treningsresultatene.

For mye «skravling» kan gå negativt utover treningsresultatene.

For viderekommende innen styrketrening, og ikke minst utøvere på høyt nivå i idretter som f. eks. styrkeløft, så opplever jeg derimot det motsatte: folk tar alt for lange pauser!

Ved tung styrketrening vil jeg anbefale 3-4 minutter pause mellom hvert sett, men dette er kun ved tung styrketrening, og for de fleste som har god treningserfaring vil de fleste øktene være relativt lette – med mange reps til gode ved avslutning av hvert sett, og da er det strengt tatt ikke nødvendig med så mye som 4 minutter pause, men i praksis tar mange ikke bare 4, men kanskje opptil 10 minutter pause mellom hvert sett. Tiden brukes gjerne til sosialt samvær på trening, som kan være hyggelig og flott, men for mange er det i mine øyne ingen tvil om at for mye snakking og for lange pauser, reduserer fokuset og kvalitet på treningen, og med det også går negativt utover resultatene.

Praktiske tips:

Som en generell retningslinje bør du ta den pausen du trenger for å prestere optimalt, om målet er styrke, eksplosivitet, eller muskelvekst. For løft hvor du er nærme eller helt opp mot muskulær feiling, så vil dette si ca 3-4 minutter pause mellom hvert sett. For lette sett med mange reps til gode, kan derimot så lite som 1-2 minutter pause være nok. Forsøk også å holde et jevnt tempo gjennom hele økten, og unngå for lange skravlepauser. Det er flott med sosialt samvær på trening, men ikke la det gå negativt utover kvaliteten på treningsøkten, da er det bedre å holde et litt raskere tempo på trening, og heller nyte en kald øl i solen med venner etter trening 😉

Kort oppsummert: Ikke vær redd for å eksperimentere med kortere pauser – så lenge det ikke går negativt utøver ytelsen eller løftehastigheten.

Comments are closed.