ER JUICE OG BRUS FETENDE?

En stor del av energiinntaket vårt i dag kommer fra drikke som brus, juice, sportsdrikker mm., men hvilken effekt har dette på kroppssammensetning?

Coca-Cola_Glas_mit_Eis

En studie fra 2007 (1) undersøkt effekten av sukkerholdig drikke på sultfølelse og metthetsfølelse ved å sammenligne kaloriinntak og subjektive oppfattelser i 4 uker. Den ene gruppen fikk sukkerholdig drikke, mens den andre gruppen fikk drikke med kunstig søtstoff. Studien fant at den sukkerholdige drikken i motsetning til hva noen tror ikke hadde noen effekt på humør eller følelsen av tretthet, men kaloriinnholdet i den sukkerholdige drikken var bare delvis kompensert for i form at et lavere matinntak resten av dagen.

Om vi ser på forskingen på området som en helhet, så ser det ut som inntak av «flytende kalorier» i form av ting som brus, juice, sportsdrikke mm. kun gir ca halvparten av metthetsfølelsen man får av å faktisk spise kaloriene sine i form av fast føde, noe som kan føre til at man totalt i løpet av dagen vil innta flere kalorier og dermed gå opp i vekt over tid.

PRAKTISKE TIPS:

* Om du ønsker å gå ned i vekt, så lønner det seg å basere mesteparten av kostholdet ditt på fast føde som du faktisk må tygge.

* Om du ønsker å gå opp i vekt, så kan flytende kalorier spesielt i form av juice være en nyttig del av kostholdet, da det kan gjøre det lettere å innta flere kalorier uten å bli alt for mett.

Til informasjon så ser ikke melk ut til å ha samme effekten, en studie fra 2011 (2) fant f. eks at inntak av melk under en diett økte metthetsfølelse og førte til betydelig større reduksjon i kroppsfett, sammenlignet med rismelk.

* Referanser:
1) Reid, M., et al.  Long-term dietary compensation for added sugar: effects of supplementary sucrose drinks over a 4-week period.  Br J Nutr. 97(1):193-203, 2007.
2) Gilbert, J.A., et al.  Milk supplementation facilitates appetite control in obese women during weight loss: a randomised, single-blind, placebo-controlled trial. Br J Nutr. 105:133-143, 2011. Pubmed.

Comments are closed.