Hvor mye protein trenger vi?

Med all forskningen vi nå har på proteinbehov og fysisk trening, skulle vi tro at de fleste var blitt enige om et felles, konklusivt svar, men slik er det dessverre ikke… Les hele artikkelen min på iform.no 🙂

0 Comments

 1. Fin artikkel. Tips med tanke på en akademisk approach til skriving, som du tydeligvis prøver å tilstrebe deg. Å skrive ting som «folk syns» «de fleste akademikere mener» osv er upresist og er vanskelig å skulle bekrefte eller avkrefte. Da er det bedre å vise til for eksempel offisielle kostholdsråd, eller liknende 🙂

  Gi leseren mulighet til å kunne sjekke alt i artikkelen på egenhånd 🙂

 2. Tusen takk for tips, Kristin. Jeg skal prøve å huske på det i framtidige artikler 🙂

 3. Kjempe god artikkel! Nå er nok jeg kun på 1,5 g/kg, men det er vell uansett bedre enn folk flest :p Må uansett skjerpe meg.

 4. RE: Yes, I do:) Liker maten her veldig godt! Råvarene er så utrolig mye bedre. Går til slakteren og får kjempegodt kjøtt, ferske egg, på frukt/grønnsaksmarkeder hvor de har sesongvarer. De har begynt å kjenne meg igjen nå, så de vet hva jeg skal ha og kjenner til vanene mine hehe Ganske gøy:D Mye koseligere enn å gå på Rimi å plukke rotne appelsiner! Her så går det mye i kalkun (som forøvrig er mye billigere her) og annet magert kjøtt siden jeg lager mye mat selv. Men mitt italienske favorittmåltid når jeg spiser ute må være «Polpette» i tomatsaus, som er italienske kjøttboller. Litt anderledes enn norske, men veldig gode i god saus:)
  Jeg reiste verden rundt på tennis-touren, så jeg var ganske god:) Men ble satt litt tilbake etter 3 albueoperasjoner på 2år. Så det var ikke noe gøy.

 5. Når vi snakker om proteinbehov så er det ofte trening og muskelvekst som er tema. Men dette er jo den (sorry) minst viktige delen av proteinbehovet til kroppen. Det viktige er at protein er en bestandel i absolutt ALLE kroppens celler og en del av ALLE funksjoner i kroppen som skal vedlikeholdes og fornyes, alt fra oksygenopptak til cellefornying. Brian Peskin argumenterer i sin bok «the hidden story of cancer» for et langt høyere proteininntak enn det vi blir anbefalt i dag, blant annet for å beskytte kroppen mot kreft. Et av argumentene er at kroppens daglige behov på anbefalinger er et netto behov. Noe protein «sløses» bort ved at en del av det går med til egen forbrenning, noe til muskelvekst ved trening. Hvor mye er det så igjen til kroppens livsviktige vedlikehold? Peskin argumenterer for inntak på rundt 40% av total energiinntak, eller rundt 3g/kg kroppsvekt for at kroppen skal ha nok netto protein tilgjengelig for vedlikehold og tilstrekkelig oksygentilførsel til cellene.

 6. Kaktus: Høres flott ut! Synd med skadene.. 🙁 Hvilken ‘tour’ spilte du på, da?

 7. Tor: Jeg har ikke rest Peskin’s verk, så kan ikke kommentere det, men jeg er skeptisk til de påstandene du nevner. Det skal også nevnes at noen innenfor fagområdet er skeptisk til et høyt proteininntak av motsatt grunn; de mener at det kan redusere levealderen.

  Martin Berkhan (http://leangains.com) har dog en flott kommentar om dette, postet på http://freetheanimal.com :
  «Regarding longevity and high-protein diets, it’s a very interesting topic. I could tell you my thoughts, but it’ll just lead to more questions – I’ve been planning to write about it in the future.

  Let me give you something to think about in the meanwhile. Vegans and vegetarians have lower circulating IGF-1 levels, and IGF-1 might speed up the aging process (in laymens terms). This is thought to be due to lower protein intakes and specifically lower methionine intake. Calorie restriction might also play a role. Similarly, anabolic pathways, such as MTOR, is associated with various diseases such as tumor growth, while catabolic pathways such as AMPK is asscoiated with various adaptations that may promote life extension.

  OTOH, higher lean body mass in the elderly is strongly and positively associated with longer life spans – this is called the “BMI paradox”. Those with higher muscle mass live longer.

  Arguments AGAINST high-protein diets re: life extension:
  * High methionine intake
  * Elevated activity of anabolic pathways
  Arguments FOR high-protein diets re: life extension:
  * Real-life results. While the theory behind protein restriction seems good on paper, people with higher lean body mass live longer than those with lower lean body mass. They get sick less often and are less likely to suffer bone fractures.»

 8. RE.Veldig synd:( WTA-touren, samme som ATP bare for damer:)

 9. Liker artiklene dine Fredrik, nyttig informasjon og god innfallsvinkler:-)

 10. Kaktus: Ok – såppas faktisk – har hørt om WTA-Touren vet du.. 🙂

 11. sunthjerte: hyggelig å høre 🙂

 12. Fredrik: Takk for link. Ja, det er noe kontroversielt. Peskin bruker blant annet læreboka «Lehninger, Principles of Biochemistry» som referanse for sine påstander. Har ikke fått sjekket den kilden ennå, men den er på vei i posten. 🙂

  http://www.amazon.com/Lehninger-Principles-Biochemistry-Fourth-Nelson/dp/0716743396/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1298879784&sr=8-1

 13. Ok – du må gjerne poste en kommentar når du har tittet på den.. 🙂