Mini-Bokanmeldelser: Bøker om fysisk trening, kosthold mm.

Jeg har lest en rekke bøker om trening, ernæring og annen sakprosa, og skrevet bokanmeldelser for noen av dem.

Her vil jeg gi en rask vurdering for noen av de bøkene jeg har lest, som jeg rett og slett ikke gidder å skrive en fyldig bokanmeldelse for:

Fysisk trening:
High Threshold Muscle Building (Christian Thibaudeau): God og lærerik bok om trening. Mye god informasjon om eksplosiv trening. Anbefales!
Terningkast: 5.

Theory and Application of Modern Strength and Power Methods (Christian Thibaudeau): Nok en god og lærerik bok fra Thibaudeau. Anbefales også på det sterkeste!
Terningkast: 5.

Body Transformations from both sides of the force (Christian Thibaudeau & Anthony Roberts): En litt spesiell bok, delt i 2; naturlig og ‘enhanced’, altså for folk som går på anabole steroider. Jeg fikk ikke like mye ut av denne boka som de to andre jeg har lest fra Christian Thibaudeau, men for folk som har bestemt seg for å bruke steroider (noe jeg aldri kommer til å bruke), så kan det være mange gode tips her.
Terningkast: 4.

The Naked Warrior (Pavel Tsatsouline): En veldig god og lærerik bok for folk som er interessert i styrke. Denne boka handler ikke om kroppsbygging eller noe i den duren, men kun styrke! Den går inn på mange fantastiske teknikker som umiddelbart kan hjelpe deg med å løfte mer, og den viser også hvordan du kan trene godt selv uten noe utstyr.
Terningkast: 6

Magnificent Mobility DVD (Eric Cressey & Mike Robertson): En flott DVD med gode oppvarmingsøvelser. Om du tror at et par minutter på tredemølle er en god oppvarming før styrketrening, så bare MÅ du se denne DVDen!
Terningkast: 5.

Bullet Proof Abs (Pavel Tsatsouline): En god bok fra Pavel om funksjonell mage/core-trening.
Terningkast: 4 .

Super Joints (Pavel Tsatsouline): God bok om effektive ‘no-bullshit’ tøyemetoder for økt mobilitet.
Terningkast: 4.

Combat Core Advanced Torso Training DVD (Jim Smith): Helt ærlig er det såppas lenge siden jeg så denne at jeg ikke kan si så mye, men det var vertfall ingenting veldig lærerikt her for meg, og det finnes helt klart bedre alternativer der ute.

Ernæring/Kosthold/Slanking:

Eat STOP Eat (Brad Pilon): En utrolig god og godt referert bok om periodisk faste/intermittent fasting. Anbefales til alle, samme om du selv ønsker i spise slik eller ikke. Kort og lettlest.
Terningkast: 5.

The Warrior Diet (Ori Hofmekler): En god, interessant og underholdende bok, som går inn på hvordan ‘warriors’ fra tidligere tider spiste, og i bunn og grunn anbefaler en periodisk faste modell. Boken har dog ingen referanser, og bruker historie framfor forskning for å komme fram til side konklusjoner. Det er av denne grunn ikke blant de mest lærerike bøkene, men den er fortsatt interessant lesning.
Terningkast: 4

Dr Atkins’ New Diet Revolution (Robert C. Atkins): De fleste har vel hørt om Atkins, som gjorde ‘low-carb’ dietter populære. Dette er en ganske stor bok med sine 416 sider, men jeg følte at jeg ‘måtte’ lese hele, med tanke på Atkin’s populæritet.
Det er en del god informasjon i boken, men har gjør også store feil, og hans demonisering av karbohydrater og insulin er latterlig, og det er så mye bullshit og hysteria i denne boken at jeg aldri kan anbefale den. Det er også en vanvittig upraktisk diett å følge, da du ikke kan spise ‘normale’ måltider med venner og familie – de inneholder gjerne store mengder karbohydrater. Nå tillater han riktig nok litt karbohydrater når du først har fulgt dietten en stund, men uansett; Atkins er ingen god diett.
Terningkast: 2.

Cheat your way thin (Joel Marion): Boken baserer seg på å bruke såkalte ‘cheat meals’ for å stabilisere leptin og andre sult/metthets-relaterte hormoner under en diett. Det kan være noe godt i dette, men Joel Marion tar det etter min mening alt for langt, og presenterer det som en gullgruve for slanking, noe det absolutt ikke er.
Terningkast: 2.

Anabolic Diet & Anabolic Solution for Bodybuilders (Mauro Dipasquale): En ganske så kjent bok i kroppsbygger-miljøet. Den går ut på en kombinasjon av lav-karb på hverdager og carb-up i helgene. Det er noe verdifull informasjon i boken, men også mye tullball, og det er ikke en bok, eller diett, jeg kan anbefale.
Terningkast: 2+.

Skip Lacour’s Bodybuilding Nutrition (Skip Lacour): En bok med en del praktiske og gode tips, men mange av anbefalingene bygger på myter som i de senere år er visst å være totalt feilaktige. F. eks hevder Skip La Cour at man må spise mange små måltider for å holde forbrenningen oppe, noe som ikke bare er feil, men omvendt av hva som faktisk skjer; korte faster fører til en svak økning av BMR (basal metabolic rate) – hvileforbrenning.
Terningkast: 2.

Annet:

Thinking Big (Skip La Cour): En bok fra den velkjente naturlige kroppsbyggeren Skip La Cour. Denne boken handler dog hverken om trening eller ernæring direkte; den handler om å oppnå målene sine. Det er mye god informasjon her, men alt i alt føler jeg at det blir for mye gåing ‘rundt grøten’, og jeg personlig liker mer direkte, ‘no-bullshit’ bøker for ‘self-development’; som f. eks Timothy Ferriss sin bok The 4-Hour Workweek, og ikke minst TC Luoma’s Atomic Dog: The Testosterone Principles.
Terningkast: 3

0 Comments

  1. Der fikk jeg noen bra innputt! 🙂

    Men, har du noen gode linker til generell core trening her. Feks hvorfor crunsh,situps osv bør unngås. Eller artikler fra cressey, boyle, mcgill (eller der det refereres til han) om core trening . Har sett du linker til mye, så tenkte å høre med deg før jeg pløyer igjennom det jeg har selv:)

  2. Så bra! 🙂

    Stuart McGill’s bok ‘Ultimate Back Fitness and Performance’ kan vel være no av det beste å lese på området. Jeg har ikke lest den selv, men har planer om det; http://i1.no/0bra/

    Ellers har jeg fra mine notater en god artikkel fra Mike Robertson her: http://robertsontrainingsystems.com/blog/unstable-surface-training-for-beginners/

    Og en meget interessant studie her: ‘Trening basert på core stabiliserings øvelser (planken etc.) fungerer like godt som et sit-ups/crunches basert program for å øke prestasjonen i sit-ups, og dermed sjansen for å klare US Army Physical Fitness Test’ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19812508