'Activation Training': Fantastisk følelse!

Inspisert av denne videoen med Christian Thibaudeau prøvde jeg meg i dag på en slik ‘aktivasjons treningsøkt’, og jeg må si – det er en fantastisk følelse! Anbefaler alle å prøve dette.

Christian Thibaudeau

Hva er ‘Activation Training’?
En økt designet for å aktivere nervesystemet, eller i enklere ord; Gjøre deg gira!

Hvordan utfører man en slik aktivasjons treningsøkt?
Kjør kun eksplosive øvelser, jeg anbefaler dog en dynamisk oppvarming først. Kjør øvelser som involverer mange muskelgrupper. Når det gjelder hvilke øvelser, antall øvelser, antall sett og antall reps – gå litt etter feel, lytt til kroppen din; du skal bli AKTIVERT, men ikke utslitt på noen måte. Eksempler på øvelser som kan brukes er; spensthopp, hopp med lett vekt (ca 20 % av 1RM – 1 Rep Maks – i knebøy), alle olympiske vektløftings øvelser (ca 60 % av 1RM), olympiske øvelser med manual og kun 1 hånd av gangen (ca 60 % av 1RM), vanlige styrkeløft øvelser utført eksplosivt (ca 40-70 % av 1RM) osv osv… Kun fantasien setter en stopper. Som regel er det best med få reps (2-5), da det er eksplositivitet som gjelder.
Treningsøkten skal STOPPES når du føler deg skikkelig gira, lenge før du blir utslitt! Dette vil som regel si 10-30 min ekskludert oppvarming. I Thibs ord: «You quit while you are ahead, when you feel good then you stop working out.»
I olympiske øvelser, markløft og andre øvelser som er tunge for grepet, anbefaler Thibs bruk av reimer under en økt som dette, noe han normalt ikke anbefaler da han ønsker grep styrke. Grunnen til dette, er at denne økten ikke skal være utslitende for nervesystemet, og øvelser som krever mye fra grepet krever som regel også mye fra nervesystemet.

Hvorfor?
‘Activation Training’ kan brukes til mange formål, eksplosive øvelser likt hva man gjør i en økt som dette kan være en del av oppvarmingen i vanlige styrkeøkter, slik at du blir gira og klar for de tyngre settene, ellers kan egne økter som forklart her brukes noen timer før du skal ha en tyngre økt, for å aktivere nervesystemet og gjøre deg gira for den økten. F. eks kan du ta en økt som denne tidlig om morgenen, og så ta din vanlige økt  på ettermiddagen. Det kan også brukes som ‘active recovery’, eller aktiv hvile på Norsk – i stedet for å være helt uten trening på hviledager. Dette er nok hva jeg kommer til å bruke det mest til.

Med den fantastiske følelsen en økt som denne gir, kan det også fungere ekstremt bra å ta før en viktig dag eller en viktig oppgave, f. eks før en eksamen.

For mer info, sjekk ut videoen med Christian Thibaudeau.