Drikk Grønn Te!

Hva synes du om en drikke som inneholder kun 2 kalorier per kopp, øker karbohydrat -og fettforbrenningen, forbedrer kondisjonen, beskytter mot en rekke krefttyper, beskytter mot diabetes, styrker immunforsvar, minsker sannsynligheten for lærevansker, minsker stress, beskytter mot HIV, beskytter mot inflammatorisk tarmsykdom, beskytter mot dårlig ånde, forbedrer humøret, minsker sannsynlighet for parkinsons sykdom, forbedrer mentalt fokus og beskytter mot hjertesykdommer?

For godt til å være sant?
Vel, forskningen sier det motsatte. Samtlige av de positive helseeffektene jeg nevner ovenfor er vist i forskning og komme ved inntak av grønn te.

De fleste av disse positive helseeffektene kommer fra det høye innholdet av polyfenoler og andre antioksidanter, hovedsaklig kommer helseeffektene fra epigallocatechin gallate (EGCG) som finnes i store mengder i grønn te, og som også har blitt populært i kosttilskudd, med god grunn.

En rekke av helseeffektene kommer også fra koffeinet i te, som f. eks økning av karbohydrat -og fettforbrenningen, forbedring av kondisjonen, forbedret humør og økt mentalt fokus. Mange av de nevnte effektene kommer både fra koffein og EGCG (grønn te).

Nå vil jeg gå nærmere inn på noen av de viktigste helseeffektene, og avslutte artikkelen med informasjon om potensielle helserisikoer ved inntak av te.

Positive helseeffekter ved inntak av te
Økt forbrenning (ref: 2)
En undersøkelse postet i ‘The American Journal of Clinical Nutrition’, som målte fettforbrenningen i friske menn, hvor en gruppe inntok et grønn te ekstrakt og den andre gruppen fikk et placebo, ble det vist at personene som fikk et grønn te ekstrakt økte sin 24 timers kaloriforbruk (forbrenning) med hele 4 % sammenlignet med placebo-gruppen, mens behandlinger med like store mengder koffein som det som fulgte med i grønn te ekstraktet ikke hadde noen effekter på kaloriforbruket. Andre undersøkelser har vist lignende effekter, og man kan trygt konkludere med at Grønn te effektivt øker fettforbrenningen, og selv om 4 % kanskje ikke høres mye ut, så er det langt bedre enn de fleste andre kosttilskudd som er laget for å øke forbrenningen. Med mindre man bruker risikofylte midler som f. eks amfetamin tror jeg ikke det finnes noen andre midler som øker fettforbrenningen like effektivt som et grønn te ekstrakt (EGCG).

Forbedret kondisjon (ref: 3, 4)
Undersøkelser viser at grønn te forbedrer kondisjonen. En undersøkelse gjort på mus (ref: 3) viste til en 30 % lenger utholdenhet i løpetester på mus som ble gitt grønn te ekstrakt, og undersøkelslen konkluderer med at dette skyldes økt metabolsk kapasitet og økt bruk av fett som energikilde i skjelettmuskulaturen under trening. En annen undersøkelse (Ref; 4) viser at koffein øker kapasiteten i godt trenede syklere, noe som altså viser at både grønn te ekstrakt alene og koffein gir forbedret kondisjon, så i sammen blir dette er veldig godt prestasjonsfremmende middel.

Les også: Bakepulver er Prestasjonsfremmende.

Beskyttelse mot kreft (ref: 5, 6, 7, 8, 9, 10)
Det er veldig mange undersøkelser som viser til at grønn te minsker sannsynligheten for en rekke typer av kreft, og selv om man aldri kan være 100 % sikkert på noe vil jeg si at denne effekten av grønn te er så godt som fullstendig bevist.
De fleste undersøkelsene viser til EGCG som det aktive stoffet i grønn te som bidrar til disse effektene, og blant krefttypene EGCG beskytter mot finner man blant annet lungekreft, prostatakreft og brystkreft. (ref: 5)
EGCG skal være spesielt effektivt mot brystkreft, i følge en undersøkelse gjort av ‘University of California’ minsker grønn te veksten av brystkreft med en direkte ‘anti-proliferative’ effekt på kreftsvultsene (red. kommentar: jeg har ingen anelse hva ‘anti-proliferative’ betyr).

Andre stoffer som beskytter mor kreft:
Rødvin (virkestoff: resveratrol).
– Blåbær (virkestoff: pterostilbene).
– Hvitløk (virkestoff: cysteine).

Beskyttelse mot diabetes (ref: 11)
Enkelte undersøkelser viser til at grønn te (men ikke andre typer te) kan hjelpe til med å forhindre utvikling av diabetes, men det kreves flere undersøkelser for å bekrefte denne effekten.

Forbedrer Mentalt fokus (ref: 12, 13, 24, 16, 17, 24, 25)
Inntak av aminosyren L-theanine, som nesten bare er å finne i te-planten, gjør mennesker mer beroliget og mentalt fokusert, dette kommer fram i en undersøkelser gjort på mennesker av ‘City University of New York’ i septemter 2007 (ref: 12, 13).
Koffein har også lignende egenskaper, noe som tyder på at te effektivt kan brukes for å øke konsentrasjonen, f. eks ved eksamens-prøver, eller ved idretter som f. eks golf.

En japansk undersøkelse gjort i 2006 viser til at grønn te, også minsker sannsynligheten for lærevansker, noe som sannsynligvis skyldes innholdet av virkestoffet EGCG, som passerer gjennom blod-hjerne barrieren. (ref: 16).

Undersøkelser viser også at te minsker tress ved at det minsker nivået av stress-hormonet kortisol i kroppen. En undersøkelse gjort av ‘University College London’ viser at personer som drikker te har et 20 % større fall i kroppens kortisol-nivå 50 minutter etter en stressfull hendelse, sammenlignet med en placebo-gruppe. (ref: 17).

Styrker immunforsvarer (ref: 14)
Den samme aminosyren som øker mentalt fokus er også vist i undersøkelser å styrke immunforsvaret hos mennesker. En undersøkelse gjort på Brigham and Women’s Hospital i april 2003 viser at personer som drikker te har opptil 5 ganger høyere produksjon av anti-bakterielle proteiner, noe som indikerer et sterkere immunforsvar. (ref: 14)

Beskytter mot HIV (ref: 14, 18, 19)
Som et resultat av et styrket immunforsvar vil også te beskytte mot HIV-smitte. Stoffet EGCG, som finner i grønn te, har en rekke undersøkelser som viser til dette, men nye undersøkelser viser at stoffene Theaflavins og Thearubigins, som finnes i svart te, kanskje kan gi enda bedre beskyttelse mot HIV. Effektene av te er uansett så store at professor Mike Williamson ved University of Sheffield mener at te kan minske sannsynligheten for å bli smittet av HIV, samt minske spredningen og også øke livskvaliteten til de som er smittet av HIV. (ref: 18, 19)

Beskytter mot tarmsykdom (ref: 20)
Undersøkelser viser også at polyfenolet EGCG kan brukes til å forhindre og behandle inflamatorisk tarmsykdom. (ref: 20)

Andre positive effekter (ref: 21-23, 26)
• Beskyttels mot dårlig ånde: Forskere ved ‘University of Chicago’ mener at polyfenolene i te minsker veksten av bakterier som skaper dårlig ånde. (ref: 21)
• Forbedret humør: Koffein-innholdet i te øker kroppens nivå av stoffet ‘serotonin’, noe som resulterer i et forbedret humør. (ref: 22)
• Minsket sannsynlighet for parkinsons sykdom hos menn: Undersøkelser viser tydelig at koffein minsker sannsynligheten for parkinsons sykdom hos menn, men ikke kvinner. Grunnen til at koffein har denne effekter er foreløpig et mysterie. (ref: 23)
• Beskytter om hjertesykdommer i eldre personer: En undersøkelse (ref: 26) viser at koffein ved å minske nivået av ‘cAMP’ i hjertecellene betraktelig minsker sannsynligheten for hjertesykdommer, men den beskyttende effekten ble ikke funnet i personer ned veldig høyt blodtrykk, og heller ikke i personer som er yngre enn 65 år.

Helserisikoer og annen informasjon (ref: 27-37)
• Mesteparten av de positive effektene grønn te gir forsvinner om det inntas samtidig som kassein-proteiner (ref: 27, 28, 29), derfor bør man ikke innta melkeprodukter samtidig som grønn te.
• Et høyt inntak av koffein under graviditet øker sannsynligheten for spontan abort (ref: 31, 32, 33), koffein-inntaket til gravide kvinner bør derfor minimeres.
• Te inneholder fluoride, noe so kan gi en rekke negative helseeffekter ved overdrevet inntak. (ref: 34, 35)
• Overdrevet inntak av koffein er forbundet med en rekke negative helseeffekter, som f. eks søvnproblemer (ref: 36, 37). Te inneholder dog veldig små mengder av koffein, så med mindre du inntar ekstreme mengder med te innenfor en kort tidsperiode vil det nok ikke by på noen problemer.

Inntaksmuligheter
Den enkleste måten å høste disse positive helseffektene på er ved å kjøpe grønn te i butikken. De største merkene i Norge er Lipton og Twinings. Lipton leverer blandingste (tilsatt smak) og Twinings leverer både blandingste og ren te. Te som er tilsatt smak inneholder litt mer kalorier enn de ca 2 kaloriene en kopp med ren grønn te gir, men det er fortsatt en veldig kalorifattig drikk.

Det finner også en rekke gode kosttilskudd som inneholder grønn te ekstrakt, jeg personlig bruker AST Sport Science sitt produkt ‘Dymetadrine Xtreme (ephedra free!)‘. Jeg har også gjort en avtale med den Svenske importøren av dette produktet slik at du får 30 % avslag på alle produkter om du oppgir ‘kupong30’ under bestilling på http://ast-ss.se. Med denne rabatten koster en boks med 100 kapsler ‘Dymetadrine Xtreme’ kun 209,3 Svenske Kroner. Frakten er 32 Svenske Kroner for under 0,5 KG produkter og 62 Svenske Kroner for 0,5-18 KG produkter. Frakt er helt Gratis om du bestiller for over 1 500 SEK.
Mer informasjon om ‘Dymetadrine Xtreme’ finner du her.

Referanser:
1. Næringsinnhold i te; http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/cgi-bin/list_nut_edit.pl

2. Økt karb/fettforbrenning; Dulloo et al. 70 (6): 1040 — American Journal of Clinical Nutrition; http://www.ajcn.org/cgi/content/full/70/6/1040

3. Forbedret kondisjon; Takatoshi Murase, Satoshi Haramizu, Akira Shimotoyodome, Ichiro Tokimitsu, and Tadashi Hase Green tea extract improves running endurance in mice by stimulating lipid utilization during exercise Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol 290: R1550-R1556, 2006; http://ajpregu.physiology.org/cgi/content/abstract/290/6/R1550

4. Forbedret kondisjon #2; Ivy JL, Costill DL, Fink WJ, Lower RW. Influence of caffeine and carbohydrate feedings on endurance performance; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/481158

5. Beskyttelse mot kreft; New Scientist, 20 March 2004

6. Beskyttelse mot kreft #2; Hirofumi Tachibana, Kiyoshi Koga, Yoshinori Fujimura & Koji Yamada; A receptor for green tea polyphenol EGCG, Nature Structural and Molecular Biology, 2004, http://dx.doi.org/doi:10.1038/nsmb743

7. Beskyttelse mot kreft #3; Santana Rios, G.; Orner, G. A.; Amantana, A.; Provost, C.; Wu, S-Y.; Dashwood, R. H.; Potent antimutagenic activity of white tea in comparison with green tea in the Salmonella assay Mutation Research, 495 61-74 (2001)

8. Beskyttelse mot kreft #4; «The combination of green tea and tamoxifen is effective against breast cancer.» Sartippour MR, et al. Carcinogenesis. 2006 Dec;27(12):2424-33. Epub 2006 Jun 19; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16785249?dopt=Abstract

9. Beskyttelse mot kreft #5; New England Journal of Medicine 2001;344:632, Tsubono F, Nishino Y

10. Beskyttelse mot kreft #6; Textbook of Gastroenterology, Volume one, 4th edition, 2003 Editor Tadataka Yamada, Lippincott Williams and Wilkins, page 1418

11. Beskytelse mot Diabetes; Iso H et al. (2006). «The Relationship between Green Tea and Total Caffeine Intake and Risk for Self-Reported Type 2 Diabetes among Japanese Adults» 144 (8): 554–62.

12. Styrker immunforsvaret; Fourth International Scientific Symposium on Tea & Human Health; http://sev.prnewswire.com/food-beverages/20070918/NYTU00718092007-1.html

13. Styrker immunforsvaret #2; Juneja, LR, Chu, DC, Okubo, T, Nagato, Y, & Yokogoshi, H. (1999). L-Theanine – a unique amino acid of green tea and its relaxation effect in humans. Trends in Food Science & Technology, 10(2), 199-204.

14. Styrker immunforsvaret #3; Drinking Tea May Boost Immune System; http://www.brighamandwomens.org/publicaffairs/Newsreleases/tea_immunity_04_21_03.aspx

15. Minsker sannsynligheten for lærevansker/cognative impairment; The American Journal of Clinical Nutrition» (Vol. 83, pp.355-361).

16. Minsker sannsynligheten for lærevansker/cognative impairment #2; Green tea could protect against Alzheimer’s; http://www.foodnavigator.com/news/ng.asp?id=66142

17. Minsker stress; Black tea soothes away stress; http://www.ucl.ac.uk/media/library/tea

18. Beskytter mot HIV/ styrker immunforsvaret; C.L. Nance, M.P. Williamson, T.G. McCormick, S.M. Paulson, W.T. Shearer (2-1-2006). «Epigallocatechin Gallate, Green Tea Catechin, Binds to the T Cell Receptor, CD4». Journal of Allergy and Clinical Immunology; http://www.jacionline.org/

19. Beskytter mot HIV/ styrker immunforsvaret; Green tea ‘may keep HIV at bay», BBC News.; http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6502399.stm

20. beskytter mot inflammatorisk tarmsykdom; Textbook of Gastroenterology, Volume one, 4th edition, 2003 Editor Tadataka Yamada, Lippincott Williams and Wilkins, pages 1141-1142)

21. Beskytter mot dårlig ånde; http://www.eurekalert.org/pub_releases/2003-05/uoia-tfb051403.php

22. Forbedrer humøret; Fredholm B, Bättig K, Holmén J, Nehlig A, Zvartau E (1999). «Actions of caffeine in the brain with special reference to factors that contribute to its widespread use.». Pharmacol Rev 51 (1): 83–133; http://pharmrev.aspetjournals.org/cgi/content/full/51/1/83

23. 23. Minsker sannsynlighet for parkinsons sykdom; Effects of caffeine on Parkinson’s disease, Harvard research; http://harvardscience.harvard.edu/?article_id=198 & http://www.ninds.nih.gov/news_and_events/news_articles/news_article_parkinson_caffeine_hrt.htm

24. Forbedrer mentalt fokus; «Caffeine clue to better memory», BBC News, October 12, 1999; http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/472473.stm

25. Forbedrer mentalt fokus #2; Caffeine Boosts Short-Time Memory; http://news.softpedia.com/news/Caffeine-Boosts-Short-Time-Memory-13828.shtml

26. Beskytter mot hjertesykdommer i eldre personer; Greenberg, J.A.; Dunbar, C.C.; Schnoll, R.; Kokolis, R.; Kokolis, S.; Kassotis, J. (Feb 2007). «Caffeinated beverage intake and the risk of heart disease mortality in the elderly: a prospective analysis». Am J Clin Nutr 85 (2): 392–398; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17284734

27. Positive effekter forsvinner ved inntak av melk (kassein) samtidig som te; ^ Lorenz, M et al., «Addition of milk prevents vascular protective effects of tea», European Heart Journal (DOI: 10.1093/eurheartj/ehl442

28. Positive effekter forsvinner ved inntak av melk (kassein) samtidig som te #2; Milk wrecks the health benefits of tea, New Scientist, 09 January 2007; http://www.newscientist.com/article/dn10913

29. Positive effekter forsvinner ved inntak av melk (kassein) samtidig som te #3; Vijayakumar C. Reddy, G.V. Vidya Sagar, D. Sreeramulu, L. Venu, M. Raghunath, Addition of Milk Does Not Alter the Antioxidant Activity of Black Tea, Annals of Nutrition and Metabolism 2005; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16020939

30. Widlansky ME, Duffy SJ, Hamburg NM, Gokce N, Warden BA, Wiseman S, Keaney JF Jr, Frei B, Vita JA. Effects of black tea consumption on plasma catechins and markers of oxidative stress and inflammation in patients with coronary artery disease. Free Radic Biol Med. 2005 February 15;38(4); http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15649652

31. Koffein øker sannsynligheten for spontan abort; Agency issues caffeine advice to pregnant women; http://www.food.gov.uk/news/newsarchive/2001/oct/caffeinepregnancy

32. Koffein øker sannsynligheten for spontan bbort #2; CNN; http://www.cnn.com/2008/HEALTH/conditions/01/21/hfh.caffeine.miscarriage/index.html?iref=mpstoryview

33. Koffein øker sannsynligheten for spontan abort #3; http://ckp.kp.org/newsroom/national/archive/nat_080121_caffeine.html

34. Te inneholder Fluoride; http://www.foodnavigator-usa.com/news/ng.asp?id=58604-calls-for-fda

35. Te inneholder Fluoride #2; http://www.bruha.com/pfpc/html/green_tea___.html

36. Negative effekter av overdrevet koffein-inntak; Bhagwat, T et al., «Flavonoid composition of tea: Comparison of black and green teas», USDA Agricultural Research Service; http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/Data/Other/IFT2003_TeaFlav.pdf

37. Negative effekter av overdrevet koffein-inntak #2; ^ Caffeine overdose in an adolescent male. J Toxicol Clin Toxicol. Retrieved on 2006-08-14; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3193494?dopt=AbstractPlus

0 Comments

  1. Pingback: Fredarn.com » Blog Archive » Ny blogg :-)

  2. Pingback: Fredarn.com » Blog Archive » Lenker: Anbefalte artikler

  3. Astounding submit, definitely regret not planning on the USO style dinner. Keep up the superior get the job done!