Treningsprogram for styrketrening

De siste 4-5 mnd har jeg brukt mye tid på å lære om styrketrening, kondisjonstrening, slanking og vektøkning.

Dette er den første artikkelen i en serie som omhandler fysisk trening, denne gang tar jeg for meg hvordan man bør sette opp et treningsprogram og litt om hvordan man bør trene for å få en best mulig muskelbyggende effekt.

I de neste ukene vil jeg også ta for meg teknikken på det jeg mener er de beste øvelsene, jeg vil ta for meg kosthold og hvordan man lager en god kostholdsplan, samt kondisjonstrening, slanking, vektøkning, effektivitet, kosttilskudd med mer…

Det første du bør finne ut er hvorfor du skal trene, mine forslag i denne artikkelen er for dere som vil bygge muskler og bli sterkere, om du ønsker å trene av andre grunner, f. eks for å forhindre skader, er kanskje ikke dette det beste for deg.

——————————————————————————–

GUIDE: SLIK LAGER DU EN TRENINGSPLAN

——————————————————————————–

Hvor ofte har du mulighet til å trene?
Det finnes en rekke forskjellige typer treningsprogram, i hovedsak deles de opp i 2 kategorier; fullkroppsprogram og splitt-program, med et fullkroppsprogram trener du alle musklene hver gang du besøker treningssenteret, dette er en veldig vanlig måte å gjøre det på, men et såkalt splitt-program er mye mer effektivt.
Med et splitt-program deler du de forskjellige muskelgruppene inn i forskjellige økter, du kan f. eks trene overkropp dag 1 og underkropp dag 2 (et 2-splitt program).

Jeg anbefaler dog et 5-splitt program hvor du f. eks trener mandag-fredag, og tar fri lørdag og søndag. Med et 5-splitt program får musklene optimal restutisjonstid, hvilket fører til best mulig progresjon, det negative med et 5-splitt program er at du må ha tid til å trene hele 5 dager i uka, og fordi du trener hver muskelgruppe kun 1 dag i uka er det viktig at du ikke dropper en eneste økt.

Om du ikke har tid til å trene 5 ganger i uka kan du gå for et 3-splitt program hvor du f. eks trener på mandag, onsdag og fredag. Dog vil jeg fortsatt anbefale deg å trene hver muskelgruppe kun 1 gang i uka (maks 2).

Når du har bestemt deg for hva slags program du skal følge må du finne ut hvilke dager du skal trene de forskjellige muskelgruppene, når du gjør det er det noen ting som er viktig å tenke på;

1-2 muskelgrupper per økt: Om du har valgt et 5-splitt program bør du ikke trene mer enn 2 forskjellige muskelgrupper hver dag, du kan f. eks trene slik:
Mandag: Bein og Legger
Tirsdag: Bryst og Underarmer*
Onsdag: Rygg og ‘Traps’ (kan desverre ikke det norske navnet)
Torsdag: Skuldre og Triceps

Fredag: Biceps og Mage

* Underarmer får mye påkjenning fra stort sett alle styrkeøvelser du gjør, derfor er det ofte ikke nødvendig å trene underarmer – det blir opp til deg! Jeg trener underarmer fordi det er en viktig del av golfsvingen min, det kan også være lurt da sterke underarmer gir deg mer kontroll i en rekke andre øvelser.

Uansett hvordan du gjør det bør treningsøkten din aldri vare lenger enn 1 time, det optimale er en økt som varer mellom 30-40 minutter.

Det er også viktig at du tar mellom 2-3 min pause mellom hver sett med repitisjoner, på den måten får musklene gjort seg klare til å gi alt hver gang du løfter vekta…

Det er viktig at du beregner med tiden det tar for både hvile og oppvarming for alle øktene dine, oppvarming bør gjøres før hver muskelgruppe (ikke for hver øvelse), og gjøres best ved å løfte noen sett med lett vekt. Når du varmer opp er det viktig at du ikke sliter ut muskelen – du skal varme opp, ikke trene!

Her er et eksempel på hvordan du kan varme opp, jeg har tatt utgangspunkt i øvelsen benkpress, og at du løfter 100 kg når du trener tungt. (reps x vekt)

12 x 40 kg (normalt tempo)
– 1 min hvile –
10 x 40 kg (raskt tempo)
– 1 min hvile –
6 x 60 kg (normalt tempo)
– 1,5 min hvile –

3 x 75 kg (normalt tempo)
– 1,5 min hvile –

1 x 90 kg

– 2,5 min hvile –

Da er du klar for å starte treningen 🙂
Oppvarming minsker sjansen for skade, samt gjør at du kan løfte mer når du først starter.

Det viktige med oppvarmingen er at du starter lett og bygger deg oppover, husk at du skal merke det, men IKKE slite ut muskelen på noen måte!

Forslaget mitt ovenfor kan for mange virke som en lang oppvarming, men husk at du kun skal varme opp før hver muskelgruppe, altså kun 1-2 ganger for hver treningsøkt (om du har valgt et 5-splitt program)

Selve øvelsene kommer jeg tilbake til neste uke, men det viktigste er du du gir absolutt alt på hvert sett, og alltid gjør repetisjoner til ‘positiv feiling’, hvilket vil si at du løfter til du ikke klarer å løfte mer. (det kan være lurt å ha med en treningspartner som hjelper deg når det ‘stopper opp’). Hva antall repetisjoner angår anbefaler jeg relativt få, og til gjengjeld mye vekt. Men om du ikke har teknikken helt inne enda kan det være lurt å starte med litt flere reps og mindre vekt.

Det optimale for styrkebygging er 4-6 reps, hvilket vil si at du skal bruke så mye vekt at du klarer 4 reps, men ikke klarer å løfte mer enn 6 reps. Altså skal ‘positiv feiling’ skje mellom den fjerde og sjette repetisjonen. På Mage, håndledd og legger trener jeg med noe flere repetisjoner, det varierer litt fra øvelse til øvelse, men ligger mellom 6 og 12 på alle.

Når det gjelder antall sett (et sett kan f. eks bestå av 5 reps) anbefaler jeg 6-9 sett per muskelgruppe, generelt sett bør de store musklene (f. eks rygg og bein) behandles med flere sett enn de mindre musklene (f. eks legger og underarmer)

PS: Nederst i artikkelen finner du mitt personlige treningsprogram i pdf-format.
OPPSUMMERING:

1) Det finnes to typer treningsprogrammer; fullkropp og splitt. Jeg anbefaler et 5-splitt program hvor du trener 1-2 muskelgrupper hver dag, og dermed hver muskelgruppe en gang i uka.
2) Eks. på 5-splitt program:
Mandag: Bein og legger
Tirsdag: Bryst og underarmer*
Onsdag: Rygg og ‘Traps’ (kan desverre ikke det norske navnet)
Torsdag: Skuldre og Triceps

Fredag: Biceps og Mage
3) En treningsøkt bør aldri vare lenger enn 1 time, 30-40 min er optimalt.
4) Ta 2-3 min pause mellom hver sett.
5) Du bør alltid varme opp før du starter treningen, her er et eks. på oppvarming før benkpress, det er basert på at man løfter 100 kg når man trener tungt.

12 x 40 kg (normalt tempo)
– 1 min hvile –
10 x 40 kg (raskt tempo)
– 1 min hvile –
6 x 60 kg (normalt tempo)
– 1,5 min hvile –

3 x 75 kg (normalt tempo)
– 1,5 min hvile –

1 x 90 kg

– 2,5 min hvile –

6) Oppvarming minsker sjansen for skader, samt øker vekt-kapasiteten din.
7) Jeg kommer tilbake med mer informasjon om øvelsene neste uke, men her er noen viktige nøkkelord:
– Gi absolutt alt! Løft til ‘positiv feiling’.
– Få repetisjoner og mye vekt, 4-6 repetisjoner er optimalt. Jeg trener med litt flere reps på enkelte øvelser.
– Hver muskelgruppe bør trenes med 6-9 sett.

Mitt personlige treningsprogram.
Jeg trener vanligvis med et 5-splitt program, men prøver i øyeblikket ut et 6-splitt program. Forklaringen på øvelsene er litt knotete, men husk at det egentlig er beregnet kun som en påminnelse for meg. Jeg kommer tilbake med egen artikkel for utførelsen av øvelser senere…
Bildene i treningsprogrammet mitt eies av treningstilskudd-selskapet AST Sport Science – ast-ss.com .

0 Comments

 1. IMPORTERTE KOMMENTARER FRA MIN TIDLIGERE BLOGG:
  Fredrik Gyllensten
  Kommentarene er ved en feil i programvaren jeg bruker blitt slettet, jeg beklager.

  Mer info her: http://web.mac.com/fredarn/iWeb/Fredarn.com/Blogg/E5D324D5-9F0E-4E12-BC5C-CF80ACCA4659.html

  Leg gjerne til kommentarer på nytt, det fungerer som det skal nå 🙂
  Saturday, June 2, 2007 – 07:28 PM
  Tord
  synes det er veldig bra gjort av deg å lage et slikt program som andre kan følge, har akkurat begynnt å trene selv, så har jeg googla ganske lenge. Fant da denne linken som visste det meste jeg trengte å vite egentlig. Takk skal du ha, men går det ikke an å trene litt lenger enn 1 time hvis du bare trener 3 dager styrke i uka?
  Wednesday, July 4, 2007 – 12:30 AM
  Fredrik Gyllensten
  Takk for det!
  Det går fint å trene 3 ganger i uka, men da effekten av treningen blir dårligere etter 60 min og utover (blant annet fordi testosteronnivåene synker, men også forde man rett og slett blir sliten).

  Så om du har mulighet vil jeg anbefale deg å trene 5 ganger i uka, om du ikke har mulighet til det kan du ta en titt på dette programmet:
  Gå til uke 6, side 13 på dette programmet (krever registrering)
  http://www.ast-ss.com/max-ot/max-ot_intro.asp
  Thursday, July 5, 2007 – 07:00 AM
  Anonymous
  Hei!

  Kjempebra side. Har letet lenge etter akkurat en slik siden som kan hjelpe meg med å sette opp et bra treningsprogram

  Tusen takk!
  Tuesday, July 24, 2007 – 09:52 PM
  knallfet
  akkurat samme treningsprogram som vi kjører nu, kult å få bekreftelse på at man gjør noe riktig,, kim-kong, svein erik utsi
  Tuesday, September 18, 2007 – 11:41 PM

 2. 290,000 email addresses drawn from all the Continents.

 3. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is needed to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100% certain. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Thanks

 4. 16′ BACKYARD WATER SLIDE/DRY SLIDE. What a way to cool

 5. Today, size does matter to a woman, and if she tell you she does not mind about the size, obviously she is lying and does not want to hurt your feelings. As a man, it is crucial that you know what you are lacking in

 6. Typically, many parents wish to select the sweater regarding adolescent little ones, to be sure the lower priced chiffon wardrobe possesses awesome fascination weighed against the sole finished in total inorganic cotton.

 7. Selecting Gorgeous Prom Dress

 8. Dochodzenie dama on jeśli no tak, niejako zazwyczaj ogłosić łagodnie.

 9. My partner and I stumbled over here different page and thought I may as well check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking at your web page repeatedly.

 10. Hey would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a tough time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

 11. Hi there I am so delighted I found your site, I really found you by error, while I was searching on Yahoo for something else, Anyways I am here now and would just like to say thanks a lot for a incredible post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the minute but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the fantastic work.

 12. Nareszcie. Prokuratura temat (w końcu nie po owo ją pracowicie zwierzchnik ze, lecz nie w tym myśl. Dopóki Antek nie poczuje, iż być może mu zagrażać jakaś odpowiedzialność za coraz dalej tudzież opluwał coraz więcej ludzi, zaś niedaleko tym bez skrupułów zadawał smutek a cierpienie, inaczej zaś nie chcą mieć figa wspólnego spośród tym całym cyrkiem. Dziwi mnie tylko z jakiej przyczyny naprawdę odrobinę pogwałcenie dóbr osobistych, niemniej jednak być może owo lecz wciąż myśl czasu a popyt.

 13. Great post however , I was wanting to know if you could write a litte more on this subject? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more. Cheers!

 14. Greetings from Los angeles! I’m bored to tears at work so I decided to browse your website on my iphone during lunch break. I love the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, good blog!

 15. I like to devote my absolutely free time by reading several web recourses. Nowadays I came across your site and I located it is actually as one of many finest totally free resources offered! Properly carried out! Retain on this high-quality!

 16. Hello, i feel that i saw you visited my website so i came to “go back the choose”.I’m attempting to to find issues to enhance my website!I suppose its good enough to make use of a few of your concepts!!

 17. My partner and I stumbled over here by a different web page and thought I should check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to looking at your web page repeatedly.

 18. Merely wanna remark that you have a very decent website , I love the design and style it really stands out.

 19. Really interesting post! I’ve found here answers to many questions. Read this article, you won’t be disappointed.

 20. Hello! I merely want to offer you a enormous thumbs up for that terrific information you may have here for this post. I am returning to your weblog post to get more detailed soon.

 21. I liked up to you will obtain performed right here. The caricature is tasteful, your authored subject matter stylish. nevertheless, you command get bought an edginess over that you would like be handing over the following. ill indisputably come further beforehand once more since exactly the similar just about a lot incessantly inside case you shield this hike.

 22. Real excellent information can be found on web blog .

 23. I have learned result-oriented things through your web site. One other thing I would really like to say is the fact newer pc os’s tend to allow more memory to be utilized, but they as well demand more memory space simply to perform. If people’s computer can’t handle far more memory plus the newest software program requires that memory space increase, it may be the time to shop for a new Computer system. Thanks

 24. Pleased to determine this web site is handy on my compact iPhone , each and every little thing I choose to do is usually well-designed. Thanks for keeping it up presently utilizing the newest.

 25. Have you currently setup a fan web page on Facebook ?;-`:-

 26. Sweet web site , super layout, incredibly clean and use genial .

 27. books on-line are excellent, wether they are e-books or conventional hardbound and paperback books~

 28. kadini mutlu etmenin yolu

  herbal supplementation may be the finest for the reason that i like organic supplements and herbal is organic`

 29. Great post, I conceive blog owners should acquire a lot from this website its rattling user genial. So much great info on here :D.

 30. I am satisfied that I noticed this weblog , precisely the best info that I was searching for! .

 31. Great beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 32. Would anyone who has been a component on the program from the beginning mind sending me copies of the prior letters? I’m signed up now but unfortunately did not hear of the until now. Many, many thanks in advance.

 33. I planned to thanks for this fantastic learn!! I undoubtedly enjoying each and every little little bit of it I’ve you bookmarked to check out new stuff you publish

 34. Outstanding post, I think website owners should larn a lot from this site its very user friendly .

 35. Thanks for sharing superb informations. Your web-site is so cool. I am impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and simply could not come across. What a perfect site.

 36. Usually I don’t learn article on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to take a look at and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, very great article.

 37. Usually I do not read post on blogs, however I would like to say that this write-up very forced me to check out and do it! Your writing taste has been amazed me. Thank you, very nice article.

 38. Magnificent items from you, man. I’ve take note your stuff prior to and you are just too wonderful. I actually like what you’ve acquired here, really like what you are saying and the best way by which you say it. You are making it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I can’t wait to learn much more from you. This is really a tremendous web site.

 39. Thank you, I have just been seeking for info relating to this theme for a while and yours may be the best I have found till now. But, what when it comes to the finish? Are you convinced regarding the supply?

 40. Good calendar day. Very cool site!! Guy .. First-rate .. Wonderful .. I will bookmark your blog and obtain the feeds additionally…I’m happy to locate a lot of helpful information right here in the article. Express gratitude you for sharing..

 41. I’ve learn a few just right stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I wonder how so much effort you put to create such a wonderful informative web site.

 42. What would be your next subject next week on your weblog.”,’”*

 43. Thanks for the thoughts you have contributed here. Additionally, I believe there are many factors that will keep your insurance premium decrease. One is, to take into account buying motors that are in the good list of car insurance companies. Cars which can be expensive tend to be at risk of being snatched. Aside from that insurance is also good value of your automobile, so the more costly it is, then higher your premium you pay.

 44. herbs and spices are wonderful additions for your foods and pastry,i’ve been utilizing them for quite a few years”

 45. Can I merely say exactly what a relief to learn somebody who truly knows what theyre speaking about over the internet. You definitely study how to bring a difficulty to light and perform out it important. The diet program must see this and may see this side of the story. I cant think youre less well-liked given that you definitely provide the gift.

 46. I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 47. What i do not understood is actually how you’re now not really much more neatly-appreciated than you might be now. You are very intelligent. You realize thus considerably in relation to this topic, made me personally believe it from so many numerous angles. Its like men and women are not involved unless it is something to accomplish with Lady gaga! Your personal stuffs great. Always care for it up!

 48. You can definitely see your enthusiasm within the work you write. The sector hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how they believe. At all times follow your heart. «Until you’ve lost your reputation, you never realize what a burden it was.» by Margaret Mitchell.

 49. Good site! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified when a new post has been made. I have subscribed to your RSS which must do the trick! Have a great day!

 50. Hello there! This post could not be written much better! Looking at this article reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I’ll forward this article to him. Fairly certain he’ll have a good read. Thanks for sharing!

 51. Some really interesting details you have written. Aided me a lot, just what I was searching for : D.

 52. Thanks for revealing your ideas in this article. The other thing is that when a problem develops with a computer motherboard, people today should not consider the risk with repairing the item themselves because if it is not done correctly it can lead to permanent damage to all the laptop. In most cases, it is safe to approach the dealer of that laptop for any repair of the motherboard. They’ve already technicians who definitely have an knowledge in dealing with laptop motherboard difficulties and can make right diagnosis and accomplish repairs.

 53. Curiously enough, slang as well as jargon have one main main function in common, still they play 2 various functions within the English Language.

 54. Oh my goodness! an incredible article dude. Thanks However I’m experiencing problem with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting identical rss downside? Anyone who is aware of kindly respond. Thnkx

 55. Wow that was strange. I just wrote an really lengthy comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… effectively I’m not writing all that more than once more. Anyways, just wanted to say fantastic blog!

 56. Hello there, simply become alert to your blog thru Google, and found that it is really informative. I am going to be careful for brussels. I’ll be grateful if you happen to proceed this in future. Many other folks might be benefited from your writing. Cheers!

 57. Wonderful post but I was wanting to know if you could write a litte more on this subject? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further. Cheers!

 58. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Internet explorer. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the issue fixed soon. Thanks

 59. Wow! this cartoon type YouTube video I have viewed when I was in primary level and at the present I am in institution of higher education and viewing that once more here.

 60. I discovered your blog web site on google and verify a number of of your early posts. Continue to maintain up the very good operate. I just further up your RSS feed to my MSN Information Reader. In search of ahead to reading extra from you afterward!…

 61. I every time used to read article in news papers but now as I am a user of net therefore from now I am using net for articles, thanks to web.

 62. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your site? My blog is in the very same area of interest as yours and my visitors would truly benefit from some of the information you provide here. Please let me know if this okay with you. Appreciate it!

 63. The subsequent time I learn a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my option to learn, however I really thought youd have one thing attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could possibly repair in the event you werent too busy looking for attention.

 64. I picture this could be several upon the written content material? nevertheless I nonetheless consider that it may well be suitable for just about any type of subject subject matter, as a result of it will regularly be gratifying to resolve a warm and delightful face or maybe pay attention a voice whilst initial landing.

 65. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this blog. Thanks , I’ll try and check back more frequently. How frequently you update your website?

 66. I needed to draft you one little note so as to say thanks again regarding the pleasing tactics you’ve contributed on this website. It was really extremely generous of people like you to supply freely just what most of us might have advertised for an e-book to help make some dough for their own end, even more so considering the fact that you might well have done it if you ever considered necessary. The advice in addition acted as a fantastic way to be sure that many people have a similar keenness really like mine to see good deal more concerning this matter. I am sure there are thousands of more fun situations ahead for people who scan through your blog.

 67. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that «perfect balance» between usability and visual appearance. I must say that you’ve done a very good job with this. Additionally, the blog loads very fast for me on Chrome. Outstanding Blog!

 68. This must be one particular of my beloved posts! And on leading of thats its also quite useful topic for newbies. thank quite a bit for the information!

 69. Great – I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task.

 70. Howdy this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 71. Excellent article! This a thing that I normally desire to see.

 72. Of course, what a fantastic blog and illuminating posts, I definitely will bookmark your blog.Have an awsome day!

 73. Incredible! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different subject but it has pretty much the same layout and design. Superb choice of colors!

 74. Thanks so much for providing individuals with an extremely brilliant opportunity to check tips from this website. It really is very fantastic and as well , packed with a lot of fun for me personally and my office mates to search your web site at least 3 times in one week to find out the new issues you have got. And definitely, I am also at all times motivated considering the eye-popping tips you serve. Some 4 tips on this page are easily the best I have ever had.

 75. I like the helpful information you provide in your articles. I will bookmark your weblog and take a look at once more right here regularly. I’m slightly certain I’ll learn plenty of new stuff proper right here! Good luck for the following!

 76. Another issue is really that video gaming has become one of the all-time greatest forms of fun for people spanning various ages. Kids engage in video games, plus adults do, too. The particular XBox 360 is one of the favorite games systems for those who love to have a huge variety of activities available to them, along with who like to play live with other folks all over the world. Thanks for sharing your ideas.

 77. I am lucky that I detected this web blog, precisely the right information that I was searching for!

 78. Hmm it appears like your site ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any tips for inexperienced blog writers? I’d certainly appreciate it.

 79. Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me crazy so any help is very much appreciated.

 80. I have seen a lot of useful factors on your web site about personal computers. However, I’ve the impression that notebook computers are still less than powerful sufficiently to be a option if you normally do tasks that require lots of power, for example video modifying. But for internet surfing, microsoft word processing, and most other prevalent computer functions they are all right, provided you don’t mind the screen size. Thank you sharing your notions.

 81. Hello! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do you have any points or suggestions? With thanks

 82. Thanks for the marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you are a great author.I will be sure to bookmark your blog and will often come back later in life. I want to encourage you to definitely continue your great posts, have a nice evening!

 83. Fastidious answer back in return of this difficulty with firm arguments and explaining the whole thing on the topic of that.

 84. Needed to compose you that bit of note to finally give many thanks once again with the remarkable things you have provided at this time. It’s tremendously generous of you to allow easily exactly what a lot of people could possibly have made available for an electronic book to earn some cash on their own, even more so considering that you might have done it in the event you considered necessary. The guidelines likewise served like the easy way to be sure that other people online have the same passion similar to my own to realize more when it comes to this issue. I am certain there are lots of more pleasurable occasions in the future for individuals who read carefully your website.

 85. You made some clear points there. I looked on the internet for the topic and found most people will go along with with your blog.

 86. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely helpful info specifically the last part 🙂 I care for such information much. I was looking for this certain information for a long time. Thank you and best of luck.

 87. I have been reading out some of your stories and i can state pretty nice stuff. I will definitely bookmark your blog.

 88. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your blog? My blog is in the very same niche as yours and my users would certainly benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this okay with you. Cheers!

 89. I like this site very much, Its a rattling nice position to read and get information.

 90. Your weblog is incredible dude. i like to pay a visit to it everyday. extremely good layout and content material “

 91. Incredibly superb info can be located on web page .

 92. I was very happy to seek out this net-site.I wished to thanks to your time for this glorious read!! I undoubtedly having fun with every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 93. Thank you for all of your efforts on this site. Betty really likes doing investigations and it is easy to see why. Almost all notice all about the compelling method you make practical tips by means of this website and in addition welcome response from the others on that idea plus our favorite princess is certainly starting to learn so much. Take advantage of the rest of the year. You’re conducting a useful job.

 94. Thanks for the auspicious writeup. It in truth was after a leisure account it. Glance higher to more delivered agreeable as of you! By the way, how can we keep in touch?

 95. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thank you for lunch! «Feeling passionate about something is like getting a peak at your soul smiling back at you.» by Amanda Medinger.

 96. Great web site. Plenty of helpful information here. I¡¦m sending it to a few friends ans also sharing in delicious. And naturally, thank you to your sweat!

 97. I’m curious to find out what blog system you have been using? I’m having some minor security problems with my latest website and I would like to find something more risk-free. Do you have any recommendations?

 98. Good day! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My website goes over a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

 99. This is a great post. Thank you.

 100. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your weblog? My website is in the very same area of interest as yours and my users would really benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this alright with you. Thanks!

 101. Thank you, I have recently been looking for information approximately this subject for a long time and yours is the greatest I have found out till now. But, what about the conclusion? Are you positive in regards to the supply?

 102. כאלה שיעיזו להגיד כי השכרת רכב בארץ (ובכלל) זה מתחשב בסביבה ובחברה.

 103. Can I simply say what a aid to seek out somebody who truly is aware of what theyre speaking about on the internet. You undoubtedly know tips on how to convey a problem to mild and make it important. Extra individuals have to learn this and perceive this aspect of the story. I cant consider youre no more standard since you undoubtedly have the gift.

 104. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this article and the rest of the site is very good.

 105. Rossana Oreskovich

  I�m impressed, I have to say. Really hardly ever do I encounter a blog that�s both educative and entertaining, and let me let you know, you may have hit the nail on the head. Your thought is outstanding; the problem is something that not enough persons are speaking intelligently about. I am very comfortable that I stumbled across this in my search for something regarding this.

 106. WOW just what I was searching for. Came here by searching for %keyword%

 107. I do not know if it’s just me or if everyone else encountering issues with your website. It looks like some of the text on your posts are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening to them too? This might be a problem with my internet browser because I’ve had this happen previously. Kudos

 108. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your website? My blog is in the exact same area of interest as yours and my visitors would certainly benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this ok with you. Thanks a lot!

 109. Some genuinely rattling work on behalf of the owner of this website , absolutely great subject material.

 110. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get that «perfect balance» between user friendliness and visual appearance. I must say you’ve done a excellent job with this. Also, the blog loads super fast for me on Firefox. Exceptional Blog!

 111. I agree completely with what you were discussing. Great read… Keep it going..

 112. There are certainly lots of details like that to take into consideration. That is a great point to deliver up. I offer the thoughts above as common inspiration however clearly there are questions like the one you carry up the place the most important thing will be working in trustworthy good faith. I don?t know if finest practices have emerged around things like that, however I am sure that your job is clearly identified as a good game. Each boys and girls feel the impression of only a moment抯 pleasure, for the rest of their lives.

 113. I am pleased that I discovered this website, just the right information that I was searching for! .

 114. Hello there! I could have sworn I’ve been to this site before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely glad I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 115. i adore bob dylan, he is one from the finest singer songwriter::

 116. Great site. I hope you compose far more informative articles, as i’ll check back often to read your posts.

 117. Hello there! This blog post couldn’t be written any better! Looking at this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I’ll send this post to him. Fairly certain he will have a very good read. I appreciate you for sharing!

 118. Can I just say such a relief to locate an individual who in actual fact knows what theyre referring to on line. You essentially know ways to bring a concern to light to produce it essential. Much more men and women have to have to check this out and have an understanding of this side inside the story. I cant think youre significantly less preferred because you certainly develop the gift.

 119. I’ve learn a few good stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I wonder how so much effort you place to create one of these great informative site.

 120. Hi I am so happy I found your web site, I really found you by error, while I was looking on Askjeeve for something else, Anyhow I am here now and would just like to say thank you for a remarkable post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the fantastic job.

 121. WOW just what I was searching for. Came here by searching for %keyword%

 122. In the grand scheme of things you secure an A+ with regard to effort. Where exactly you lost me personally was first in the specifics. As they say, the devil is in the details… And that couldn’t be much more correct here. Having said that, permit me reveal to you just what exactly did work. Your writing is quite engaging and this is probably the reason why I am making an effort to comment. I do not make it a regular habit of doing that. 2nd, while I can see the jumps in reason you make, I am not really convinced of exactly how you seem to unite your details which in turn help to make your final result. For the moment I shall yield to your position but trust in the future you actually connect the facts better.

 123. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no data backup. Do you have any solutions to protect against hackers?

 124. I have read so many articles or reviews on the topic of the blogger lovers however this piece of writing is truly a good paragraph, keep it up.

 125. When someone writes an post he/she retains the thought of a user in his/her mind that how a user can be aware of it. So that’s why this paragraph is amazing. Thanks!

 126. You actually make it seem so easy together with your presentation however I in finding this matter to be really one thing that I feel I might never understand. It seems too complicated and very large for me. I am having a look ahead on your next put up, I will attempt to get the dangle of it!

 127. What’s up, I just wanted to mention, I liked this post. This has been practical. Continue on writing!

 128. As expected high resolution film quality consists of much memory, that’s why it presents improved feature.

 129. Simply wish to say your article is as surprising. The clarity for your post is just great and that i could assume you are knowledgeable in this subject. Well along with your permission let me to clutch your RSS feed to stay updated with impending post. Thanks one million and please carry on the rewarding work.

 130. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult to get that «perfect balance» between superb usability and appearance. I must say you have done a very good job with this. Also, the blog loads very fast for me on Internet explorer. Excellent Blog!

 131. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your site? My website is in the very same area of interest as yours and my visitors would certainly benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this ok with you. Thanks a lot!

 132. In this grand pattern of things you actually receive an A with regard to hard work. Exactly where you lost us ended up being in your specifics. You know, they say, details make or break the argument.. And that could not be much more correct right here. Having said that, allow me say to you just what did give good results. Your article (parts of it) is incredibly persuasive which is possibly the reason why I am making an effort to opine. I do not really make it a regular habit of doing that. Second, even though I can certainly see the jumps in reason you make, I am not really sure of how you seem to connect your ideas which in turn help to make the conclusion. For the moment I will, no doubt yield to your issue but trust in the foreseeable future you connect your dots much better.

 133. Hello there, I discovered your web site via Google while looking for a similar matter, your web site got here up, it seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 134. Hi there, You have done a fantastic job. I will certainly digg it and personally suggest to my friends. I am sure they will be benefited from this website.

 135. Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely wonderful. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise. I can not wait to read far more from you. This is really a great web site.

 136. Simply a smiling visitant here to share the love (:, btw great design.

 137. Hi! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this post to him. Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

 138. We absolutely love your blog and find a lot of your post’s to be just what I’m looking for. Do you offer guest writers to write content available for you? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on a number of the subjects you write related to here. Again, awesome website!

 139. detox cleanse lemon juice maple syrup

 140. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to find anyone with some original thoughts on this subject. realy thank you for starting this up. this website is something that is needed on the web, someone with just a little originality. useful job for bringing something new to the internet!

 141. can you make money online blackjack

 142. Great blog you have here.. It’s hard to find high quality writing like yours these days. I honestly appreciate people like you! Take care!!

 143. Whats up! I just want to give a huge thumbs up for the great data you’ve gotten here on this post. I will likely be coming again to your weblog for extra soon.

 144. Me and my mom were argumenting a while ago what this planet has become recently, I really wish that there is some change on its way.

 145. Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other websites? I have a blog based on the same topics you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

 146. Well I definitely liked reading it. This article procured by you is very effective for accurate planning.

 147. I genuinely enjoy reading on this web site, it has got good articles.

 148. You can easlily buy online cheap tiffany jewelry fairly effectively, but the truth is there might too much a lot more precious after you choose cheap tiffany jewelry. tiffany jewelry for cheap rrs incredibly different from several more adaptations for bridal tiffany jewelry and as a result is unique by way of listeners. One awesome,tiffany jewellery on sale, working out is cheap tiffany jewelry. A very cheap tiffany jewellery is completely very little absolutely, this has been close in on for centuries in particular isn’t just uses Tiffany makes awesome grades around the sit.

 149. vimax wen hair reviews yahoo

 150. I was suggested this blog by way of my cousin. I am now not positive whether this post is written via him as no one else recognize such exact about my problem. You are wonderful! Thank you!

 151. In the market for Juicy Couture clothes and niknaks is kind of standard. Some extravagance malls possess Juicy Couture design for purchase. Other locations to help get the provider’s products are around the web boutiques or perhaps a ones own ordinary search. Juicy Couture worries Shopstyle is actually a method to find a ,shop juicy couture,wide variety of extraordinary piazzas of your range.

 152. Thank you, I’ve recently been looking for information about this topic for a long time and yours is the greatest I have discovered till now. But, what about the bottom line? Are you sure in regards to the source?

 153. I believe that a foreclosures can have a important effect on the borrower’s life. Home foreclosures can have a Seven to few years negative impact on a applicant’s credit report. A borrower having applied for a home loan or virtually any loans for that matter, knows that your worse credit rating is, the more tricky it is to get a decent loan. In addition, it could possibly affect a new borrower’s ability to find a really good place to let or rent, if that will become the alternative property solution. Great blog post.

 154. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s equally educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The issue is something too few folks are speaking intelligently about. I’m very happy I stumbled across this during my hunt for something regarding this.

 155. Im no expert, on the contrary I consider you just crafted an first-rate point. You clearly understand what youre speaking about, and I can really get after that. Thanks for being so frank and so straightforward.

 156. Some truly wondrous work on behalf of the owner of this site, utterly outstanding content material .

 157. Picking out dark prom dress as per the most current model is better. At present excessive slit and occasional low neck-line ,prom dresses cheap,on prom dresses is undoubtedly at the top of design; for that reason marketing and advertising to stick to any one of them. Core level of a photograph about fashionista consequently glimpse popular.

 158. Yet another issue is that video games usually are serious anyway with the key focus on mastering rather than fun. Although, it has an entertainment element to keep your children engaged, every single game is frequently designed to focus on a specific skill set or program, such as instructional math or scientific disciplines. Thanks for your publication.

 159. Some really polite and effective communication on this web position, exceedingly I consider the style and design holds brilliant features.

 160. You’re my function models. Many thanks for your write-up

 161. I found your weblog website net website on the net and look quite a few of your early posts. Hold inside the genuinely fantastic operate. I just now added up your Feed to my MSN News Reader. Searching for toward reading much more of one’s stuff down the line!…

 162. you are in reality a good webmaster. The website loading pace is incredible. It sort of feels that you’re executing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterwork. you’ve performed a wonderful activity on this subject!

 163. You made some decent factors there. I looked on the internet for the dilemma and discovered most individuals will go along with together with your internet site.

 164. Deference to post author , some excellent selective data .

 165. I am just exceptionally new to web type when i do not have before enjoy and know bit Code.. I only want to recognize what the most effective software packages are to purchase to develop blog sites. I recognize this is a small amount of highly developed personally and expensive, despite the fact that i had obtained CS5 Style Rates with Photoshop and Dreamweaver! !! . Does someone have hints of software applications or means to improve online websites and blog posts successfully and inexpensive? . . Thanks a lot! .

 166. The places using the net can a certified psyciatrist content articles or reviews (or blog posts) to help them to emerged as prominent?

 167. you happen to bbe a great author.I ill remember to bkokmark ?our bblog and will eventually come back at s?me point.

 168. Just want to say your write-up is as surprising. The clearness for your post is basically spectacular and that i can suppose you happen to be knowledgeable in this topic. Nicely collectively with your permission enable me to take hold of your feed to help keep updated with imminent post. Thanks one million and please continue the rewarding perform.

 169. That over the web can a licensed psyciatrist place content (or personal blogs) for them to get popularly accepted?

 170. What classic books should I interpret to improve my creative writing?