Diskusjon: Bør Cannabis bli lovliggjort?

Cannabis

Jeg har den siste tiden lest en del på wikipedia, rett og slett for å lære, hva jeg leser om er forskjellig fra gang til gang, men forige gang var det Cannabis jeg valgte å lære mer om.

Først og fremst vil jeg starte med å si at jeg selv aldri har prøvd noen form for Cannabis, og sannsynligvis aldri kommer til å gjøre det.

Grunnen til at jeg valgte å skrive denne artikkelen er at jeg ble veldig overrasket over hvor ufarlig cannabis faktisk er, og synes det er idiotisk at cannabis er ulovlig her i Norge.

Denne artikkelen er ment som en invitasjon til en diskusjon rundt dette temaet, jeg håper derfor alle kan legge inn en liten kommentar med sin egen mening nedenfor…

Jeg starter med å fortelle litt om cannabis og dens effekter hos mennesker:

Cannabis er en plante, men det finnes mange forskjellige måter å innta cannabis, den vanligste formen er ved røyking av hasjisj (2), marihuana (1) er også veldig vanlig. Det finnes også varianter av cannabisolje som kan spises/drikkes, det er også mulig å spise rå hasjisj.

Å spise cannabis gir en sterkere effekt enn røyking, men røyking gir en nesten umiddelbar effekt, mens det ved spising kan ta ca 45 minutter før effekten inntreffer da det krever fordøyelse.

Effekter:
Umiddelbare effekter av cannabis innebærer som regel en avslappet følelse, mange beskriver det som at man ser seg selv i en 3. person, de fleste opplever også en slags ‘ekstrem’ lykke ved bruk av cannabis. Dog opplever noen, nærmere bestemt 20 % (3) en følelse av angst.

Man kan også få lattekramper og/eller begynne å fnise. De fleste får også dårligere kortidshukommelse i den tiden de er påvirket av rusen. Det er også vanlig å oppleve en økning i appetitten når man er påvirket av rusen (3).

Noen opplever også en følelse av økt hjerterytme, og kan bli skremt av dette, men det er som regel kun en følelse og ikke noe som faktisk skjer.

Giftig?

Ved en titt på effektene er det innlysende at cannabis gjør deg sløv mens du er påvirket av rusen, så å kjøre bil er nok ikke så lurt. Men det er da ikke god nok grunn til å gjøre et stoff ulovlig?

Det er nemlig ikke riktig at cannabis er spesielt giftig, slik som mange vil ha oss til å tro.

En studie publisert i The Lancet 24. mars 2007 viser at cannabis er både mindre giftig og mindre avhengighetsskapende enn både alkohol og tobakk. (5)

Totalt 20 stoffer ble testet og gitt en risikoskala. Cannabis ble rangert som det 17. farligste stoffet av de totalt 20 stoffene, alkohol ble rangert som nummer 11 og tobakk som nummer 14. Dette viser altså at cannabis er langt mindre skadelig enn både alkohol og tobakk.

Det kan også være verdt å merke seg at alkohol er mer skadelig enn tobakk.

I følge ‘Merck Indexen’ er det teorietisk mulig å ta en overdose av cannabis i form av hash eller cannabisolje, men det er praktisk ‘umulig’ da man vil sovne før det er mulig å få i seg en slik dose, det er aldri tidligere rapportert en overdose av noen som helst form av cannabis (4) , faktisk er det aldri rapportert om noen dødsfall basert på hverken overdose eller langtidsbruk av cannabis.

‘Gateway drug’?

Noen mener at cannabis ikke er farlig, men at det fører til at man får lyst på noe sterkere, og over tid derfor kan føre til at personer beveger seg over til sterkere midler som f. eks kokain eller heroin, som er langt mer giftig.

Det er ikke gjort en eneste undersøkelse som støtter denne teorien (6). Selv tror jeg denne teorien har å gjøre med at man ofte må i kontakt med personer som selger andre midler for å få tak i cannabis, om cannabis hadde blitt gjort lovlig ville denne effekten sannsynligvis forsvunnet fullstendig.

Lovlighet

Cannabis er lovlig i ganske mange land, men noen land holder fortsatt igjen, blant dem Norge.

Disse bildene viser lovligheten i forskjellige land:

Cannabis lovlighet

Mørkeblå = Lovlig, lyseblå = tidligere ulovlig – nå lovlig, rødt = ulovlig. Lyserød = ukjent/sannsynligvis ulovlig, svart = varierer etter fylke, grå = ukjent.

Klikk på bildet for høy oppløsning.

Medisin:
Cannabis er en veldig effektiv medisin mot en rekke sykdommer, og brukes blant annet av personer med kreft, AIDS, depresjon, spiseforstyrrelser, tourette-syndrom og mye annet.

1) American Marijuana Policy Project

2) http://www.norml.org/index.cfm?Group_ID=3376

Da åpner jeg for deres mening, hvorfor er cannabis ulovlig? Bør det bli gjort lovlig? Selv mener jeg det bør bli gjort lovlig av følgende grunner. (skriv gjerne en kommentar nedenfor…)

1) Det er ikke særlig farlig/giftig, både tobakk og alkohol er farligere.

2) Veldig mange bruker cannabis, hvorfor skal disse personene bli gjort til lovbrytere? De er stort sett vanlige borgere som ikke har gjort noe galt.

4) For å få tak i cannabis i dag må man handle på svartebørsen, og det er ikke alltid helt trygt i de ‘miljøene’.

5) Bør vi ikke selv få bestemme hva vi vil dytte i oss?

6) Skattepenger! Staten mister ufattelig mye penger på alt salget som blir gjort på svartebørsen, om det hadde vært lovlig å selge ville staten fått inn mer skattepenger.

Jeg ser ingen negative konsekvenser med en lovliggjøring, dog synes jeg at man på produktembalasjen må gjøres oppmerksom på effektene, på samme måte som røykpakkene (cannabis er ikke dødlig, slik som røyk, men det bør opplyses om at man kan bli veldig sløv under rusen og at man kan få dårligere korttidshukommelse under den tiden man er påvirket av rusen)

Om du ønsker mer faktainformasjon om Cannabis og dens effekter kan du sjekke ut disse tre artiklene. 1)Cannabis 2) Helseeffekter av Cannabis 3)Rangering av farlige stoffer

* Alle bilder i denne artikkelen er hentet fra Wikimedia Commons og utgitt under ‘Creative Commons 2.5’ og ‘GNU Free Documentation’ lisensene.

Artikkelbildet er tatt av Ryan Bushby.

Referanser:

1. ^ Random House Unabridged dictionary: marijuana, n. 1. hemp. 2. the dried leaves and female flowers of the hemp plant, used in cigarette form as a narcotic or hallucinogen. Also, marihuana. [1890-95, American < MexSp marihuana, mariguana]

2. http://www.idmu.co.uk/can.htm

3. http://www.hightimes.com/ht/news/content.php?bid=1202&aid=10

4. 1996. The Merck Index, 12th ed., Merck & Co., Rahway, New Jersey

5. ^ Development of a rational scale to assess the harm of drugs of potential misuse The Lancet 2007; 369:1047-1053

6. 2 Dec 2002. RAND study casts doubt on claims that marijuana acts as «gateway» to the use of cocaine and heroin. RAND Corporation. Retrieved on 27 Feb 2007

0 Comments

 1. IMPORTERTE KOMMENTARER FRA MIN TIDLIGERE BLOGG:
  16 kommentarer
  Fredrik Gyllensten
  Kommentarene er ved en feil i programvaren jeg bruker blitt slettet, jeg beklager.

  Mer info her: http://web.mac.com/fredarn/iWeb/Fredarn.com/Blogg/E5D324D5-9F0E-4E12-BC5C-CF80ACCA4659.html

  Leg gjerne til kommentarer på nytt, det fungerer som det skal nå 🙂
  Saturday, June 2, 2007 – 07:27 PM
  Anonymous
  Jeg er Fult enig med det du skriver. jeg var nylig i Amsterdam i ferien og det var fantastisk:P hadde jeg hatt makt nok og lest dette hadde jeg lovlig gjort det med en gang. har staten sett hva du har skrevet?
  Saturday, August 4, 2007 – 05:56 PM
  Anonymous
  JA TAKK !! 😀
  Saturday, August 4, 2007 – 05:56 PM
  Anonymous
  …………………………………
  Sunday, August 5, 2007 – 05:29 PM
  pothead
  helt enig med deg;p få folk til å lese dette=D
  Thursday, August 30, 2007 – 03:06 PM
  Kenneth
  Jeg er langt på vei enig i det meste du skriver, grunnleggende sett, selv om det er visse mangler og et par ting jeg vil sette spørsmålstegn ved. Jeg har forståelse for at noen av disse manglene kan skyldes at dette (slik du framstiller det) har vært et kortere tids prosjekt. Et par-tre-fire betraktninger:

  1. Der du lister opp argumenter for legalisering, nærmere slutten av artikkelen, spør du hvorfor vi ikke skal få «dytte i oss» hva vi vil (noe som forøvrig blir gjentatt i forbindelse med pkt. 2 om at mange bruker cannabis). Men du drøfter aldri det underliggende aspektet som hele forbudspolitikken og alle argumentene for den hviler på, nemlig [i]at loven skal beskytte oss[/i]. Vi er ikke alltid i stand til å vite hva som er best for oss selv, og derfor må vi ha lover som setter klare grenser for oss. Det kan umiddelbart virke som et latterlig standpunkt, men det fortjener likevel en drøfting. Teoretisk sett kan det være grunner til å støtte opp om det: Ikke fordi folk er «dumme,» men for eksempel fordi vi kan være utsatt for manipulering utenfra og fordi det kan være vanskelig for den vanlige mannen i gata å vurdere informasjonen som kommer inn.
  a) Ut fra egen erfaring vet jeg at mange cannabisbrukere begrunner bruken sin med naive betraktninger som f.eks. «det er mindre skadelig enn alkohol,» men de har ikke noen særlig inngående kjennskap til forskningen. De stoler på informasjonen «på gata,» og den kan være like unyansert som propagandaen som media og staten gulper opp til tider.
  b ) Dersom du mener at vi skal få «dytte i oss» hva vi vil, bør du vurdere å utvide perspektivet ditt litt og stille spørsmål ved om ikke [i]alle[/i] rusmidler bør legaliseres 🙂

  2. Du sier cannabis er «langt mindre» skadelig enn alkohol, basert på det faktum at cannabis er plassert 3 plasser under tobakk, som igjen ble plassert 3 plasser under alkohol, på listen fra The Lancet over hvor skadelige stoffene er (ifølge din kilde, men se også punkt 3 i dette innlegget). Jeg er enig i at cannabis er langt mindre skadelig, og det er det mange andre studier som understøtter, men begrunnelsen din er tynn:
  a) Det kan (teoretisk sett) være liten avstand mellom stoffene på lista. Det at det finnes flere stoffer som kan plasseres «mellom» cannabis og tobakk, gjør ikke at forskjellen mellom de to stoffene, i skadelighet, blir større eller mindre.
  b ) Legg merke til at både løsemidler (12), LSD (14), anabole steroider (seksten), GHB (17), og ecstasy (18) er rangert lavere enn cannabis (og altså også alkohol og tobakk), og det bør få varselbjellene til å ringe! Svaret ligger nok i at rusmidlene ikke er vurdert bare etter hvor skadelige de er for hver enkelt bruker, men også andre faktorer. Dette røper at du ikke har lest originalartikkelen (du har nok sett på en gjengivelse et annet sted, som meg ;)), og jeg har heller ikke lest originalen. Men jeg kan gjette at en faktor som var medvirkende i rangeringen var [i]omfanget av bruken[/i] av rusmidlene. Ettersom cannabis, alkohol og tobakk er svært utbredte rusmidler, plasserer det dem nok høyere på lista enn de ellers ville stått.

  En norsk oppsummering av saken finnes her, for den som måtte være interessert:
  http://www.forskning.no/Artikler/2007/mars/1174652830.51

  3. Rangeringene du oppgir stemmer ikke overens med gjengivelsen i denne norske artikkelen. Der er nemlig alkohol på 5. plass, tobakk på 9. og cannabis på 11..

  4. Såvidt jeg kan se nevner du ikke [b]noen[/b] uheldige bivirkninger av cannabisbruk, annet enn symptomene på selve rusopplevelsen (sløvhet, svekket hukommelse), og disse bør du kunne finne informasjon om selv på wikipedia, der du oppgir at du startet prosjektet ditt. Selv om det er grunn til å sette spørsmålstegn ved påstandene om disse skadevirkningene, er det litt dårlig gjort av deg å ganske enkelt utelukke alle argumenter og påstander fra motstanderne av legalisering, selv de som bærer hele fundamentet for forbudstanken, uten engang å drøfte dem eller si dem imot. I norge er det vanligst å skremme med forskning på sammenheng mellom cannabisbruk og psykoser, bare for å gi deg et startpunkt når du går i gang med research neste gang 😉

  Jeg tror nok at dette alt i alt røper at du gikk inn i oppgaven med en misjon, eller i det minste en forutinntatt holdning til spørsmålet. Enten det, ellers så glapp den kritiske sansen din underveis eller du var usedvanlig uheldig med kildene du startet med (norcan? Diskusjoner på andre nettfora? Venner som bruker cannabis?).

  Men du skal ha ros for engasjementet ditt! Se på dette som en utfordring.
  Monday, October 1, 2007 – 01:21 AM
  fyrings
  741028

  (anslag over hvor mange som dør av Paracetamol globalt årlig)

  0

  (anslag over hvor mange som dør av cannabis globalt årlig)
  Thursday, December 20, 2007 – 04:56 PM
  Fredrik Gyllensten
  Kenneth; litt sent for meg å svare deg nå, men uansett om det finnes uheldige bivirkninger av cannabis, så har ikke det noe med saken å gjøre.

  JEG skal ha rett til å gjøre hva jeg vil med MIN egen kropp, om det er skadelig for meg eller ikke trenger ingen andre å bry seg om!

  Med mindre det skader andre personer, noe Cannabis definitivt ikke gjør, så gjør jeg hva jeg vil med min egen kropp. Jeg har fortsatt ikke prøvd cannabis, men om jeg får et sterkt ønske til å gjøre det, ja – da gjør jeg det! For jeg bestemmer over min egen kropp, jeg trenger ingen overmakt til å styre min kropp.

  Dette gjelder også idiotiske Norske regler mot helsefremmende kosttilskudd. (Naturlige kosttilskudd som har en fungerende effekt, er å betegne som legemidler – og da trenger man ofte resept, og det blir uansett kun å finne på apoteker.. Med andre ord får legemiddelindustrien full kontroll.)

  Og som personen over her nevner så er det ingen tvil om at ting som f. eks paracet er langt mer skadelig enn hasj.. For ikke å snakke om alkohol, røyk osv…

  For ikke å snakke om søtsaker – godterier er i store mengder langt farligere enn cannabis – uten det minste tvil.

  Men som sagt; Jeg gjør hva jeg vil med min egen kropp. (for meg vil det si å spise sunt og trene godt, selv om ‘Norge’ også her prøver å styre meg til ikke å bruke sunne kosttilskudd.. Heldigvis har vi Sverige 🙂
  Friday, March 7, 2008 – 02:18 AM
  Anonymous
  Jeg har røykt cannabis rundt 35 år. Jeg har vært gift i 34 år, har tre voksen barn, er universitets utdannet, har god en god job og eier en liten bedrift. Det eneste problemet jeg har hatt med bruk av cannabis er å blitt tatt av politiet.

  To keep marijuana illegal only serves to keep the police busy and the prisons full. Legalize it and reduce real crime.

  All of you you moralize about its use only serve to keep in place a double standard.
  Friday, April 25, 2008 – 12:13 AM
  anonym
  Er 100% sikker på at den Norske stat kommer til å legalisere denne planten innen 10 år. Ser virkelig ikke problemet med at det skal være ulovelig. Alle forskninger viser at det er mindre skadelig for kroppen en f.eks alkohol og tobakk. La folk få lov til å kose seg med dette stoffet da for guds skyld. Helt enig hadde dette stoffet blitt solgt på f.eks Vinmonopolet hadde det ikkke vært så lett tilgjengelig å du må ditt for og få tak i det. Da ville den Norske stat tjent penger på det også, i stede for at brukerne kjøper det på svartebørsen. Dette er nok mye mere utbredt en det folk trur. over 1 million innbyggere her i NORGE har prøvd stoffet. Det sier litt om at folk vil fortsette å bryte loven for og røyke seg en «rev». Å hadde dette blitt lovelig er jeg nesten 100 % sikker på at det ville blitt mindre bråk og vold i helgene. Folk blir sløve og ler å har det morro. Ikke agresive som en del blir når de får i seg visse mengder alkohol.

  Syntes ikke dette bør sees på som et narkotisk stoff. er helt «fjernt» av de som bestemmer å la alkohol være lovlig og ikke dette. Vår egen statsminnister har til og med prøvd dette stoffet. Så hvorfor er han bedre en alle andre som har prøvd dette? Da er han også kriminell. Syntes det er for dumt at de som bruker dette stoffet skal bli sett på som kriminelle når de egentlig blir rolige personer.
  Friday, August 22, 2008 – 01:37 AM
  Anonymous
  Jeg er 16år, og har røyket cannabis/hasj/ræv..kall det hva du vil, det er totalt mer ufarlig enn alkohol! Effekten er som følge…Avslappende,latterkrampe,munchies(stor apetitt/medisin for anoreksia?),man kan umulig få hallusinasjoner, det er bare hakket over bullshit! Jeg røykte 5g med en venn en dag, vi kjørte moped hjem begge to samme kvelden…og har gjort det ved flere anledninger også. Man får paranoia av det, til den grad at man blir veldig utrygg på om noen skal komme å ta dem på fersken..dette kjenner man jo igjen fra når man måtte smugrøyke for mor og lærere..det er akuratt slikt,ihvertfall for meg og mange tusentalls andre »brukere». Når jeg røyker blir jeg en glad person som ikke vil noe ugang, når jeg drikker så er hovedmålet med kvelden å lage bråk å skape situasjoner. LEGALISER DET! Når man lovliggjorde det i canada sank kriminalstatistikkene DRAMATISK! og staten tjente en god del på det, hvorfor bruke penger og resurser på noe så harmløst som cannabis? Det er jo en plante som skaper glede!
  Friday, October 31, 2008 – 06:40 PM
  Louie
  Fin artikkel:) er enig i alt du sier, og er selv veldig for legalisering av marijuana..
  Wednesday, November 12, 2008 – 08:40 AM
  bra!
  Du har helt rett. og det sier jeg ikke bare fordi jeg selv liker å røyke pot. Cannabis kan bli brukt til mye, ikke bare å ruse seg på! kan ikke folk lære? :S
  Thursday, November 13, 2008 – 05:15 PM
  dugistanius
  jeg er absolut helt enig i det du sier i denne artikkelen. cannabis er en gave fra naturen som skal nytes, og det hjelper også mot noen sykdommer. gjør alkohol og tobakk det? NEI
  Saturday, December 13, 2008 – 02:05 PM
  Anonymous
  Sikkelig bra skrevet, selv av en som ikke bruker stoffet selv.
  Jeg bruker ikke alkohol, men gjorde før, for ca 1 år siden tok jeg min første »joint» og brukte stoffet av og til, men i det siste ble det misbruk og vis jeg ikke har stresser jeg, det er ikke bra! Men Cannabis er et mye bedre stoff en alkohol. Jeg liker bedre å slappe av med en joint å ha det kjekt. En å springe ute å domme meg ut med ølflaska å høre på alt bråket å kranglingen! Men alkohol kan også være positivt, men egentlig er det mer skadelig å fører til mer »hellvete» en bruk av Cannabis. Lovliggjør Cannabis, Ikke som alkohol, men slik du kunne få en »ukentlig dose» på apoteke for eks. På 3 gram eller noe. Det hadde vært fint;)
  Sunday, February 8, 2009 – 06:04 PM
  cannabis er ikke farlig men i mange tilfeller bra
  hei alle her

  er helt enig cannabis burde legaliseres , jeg røyker selv av å til ikke for mye men har hatt en del problemer og bruk av cannabis gjorde at jeg nå i dag kan jobbe normalt og være ute blant mennesker. ikke ta medisinen min fra meg. jeg kjenner mange i min situasjon som har sliti med psykiske problemer å har fått ett lettere liv etter å ha begynt med cannabis.
  jeg slapper av når jeg røyker ikke mye prat bare ren tilstedeværelse også sammen med andre. det eneste negative er frykt for snuten og lyder da folk kan komme selv om døren er låst osv derfor sier nok noen at de har hatt paranoide følelser men når dette blir legalisert vil disse paranoide følelsene gå tilbake for frykten for onkel politi ikke er der

  hvorfor skal jeg føle meg som en kriminell NEI jeg gjør ikke det for dette har gitt meg livet mitt tilbake selv om jeg røyker mulig kanskje to ganger i uken .

  på tide at staten ser hva jeg ser .
  alkohol gjør meg syk og enda mer deprimert.
  tobakk jo det er bare en vane
  cannabis gir en beroligene og lykkelig følelse av å bare være tilstede.
  antidepressiva gir meg en følelse av apedop det vil si at sansene slutter å fungere å du blir bare apatisk til ting rundt deg
  det gjør ikke cannabis du er med selv om du er høy

  stopp kriminaliseringen av oss vanlige mennesker som bruker cannabis uten å gjøre en mus noe vondt
  Thursday, September 24, 2009 – 06:44 PM

 2. Pingback: Fredarn.com » Blog Archive » Ny blogg :-)

 3. eivind eliasson

  Er for legalisering jeg og, en så hvor dårlig forbudet mot alkohol fungerte på 1920-tallet. Å forby noe betyr ikke at folk lar være å bruke det.

  Jeg har aldri brukt det fordi jeg ikke ønsker å bryte loven, blir det lovlig prøver jeg det nok, har mange jeg kjenner som har prøvdbruker det og desverre noen som har opplevd negative virkninger selv om dette var de færreste. Jeg anser uansett dette som et bra rusmiddel som med fordel kan ta plassen for mye av helgefylla.

  Jeg er egentlig litt lei av sammenligninga med alkohol, greit nok at alkohol er mer skadelig, men hva oppnår man med å kritisere andre lovlige rusmidler? De aller fleste har et normalt forhold til alkohol, blir ikke voldelige, fyllekjører ikke, blir ikke alkoholikere osv og har kort og godt ikke noen negative virkninger for de fleste av oss. Jeg kommer selv fra en familie hvor vi har noen alkoholikere litt utti slekta og jeg vet utmerket godt hvor mye drit det kan føre med seg HVIS det brukes av personer som ikke tåler det. Jeg synes på mange måter at å sammenligne med tobakk er mye mer naturlig, da snakker vi om det rusmidlet som ubestridt tar flest liv i verden, faktisk over 10 ganger så mange osm alkohol tilsammen. De aller fleste som bruker cannabis røyker det, ja det kan inntaes med vaporizer, spises, drikkes som te etc, men de færreste gjør dette og man får da endel av de negative effektene man får av tobakk siden f.eks hasj blandes med tobakk. Å røyke grøntpot derimot vil være bedre enn tobakk (bl.a ift lungekreftfare som ikke eksisterer ved røyking av ren pot), men man kommer ikke unna at det er negativ å dra inn røyk på lungene uansett.

  Problemet er ikke rusmidlene i seg selv, men at endel type mennesker som burde holdt seg unna rusmidler har en tendens til å ville bruke nettopp rusmidler. Jeg pleier ikke å si at rusmidler er skadelige, men at de KAN VÆRE skadelige alt etter hvem som bruker dem, og cannabis er et av de tryggeste alternativene for flest mulig av oss i så måte 🙂

 4. Takk for kommentaren Eivind, jeg er helt enig med deg.
  Nå som jeg er i Mexico blir jeg bare mer for legalisering, når jeg se hvor mange som blir drept her i «krigen» mot narkotika. Det er veldig mye militæret og politi her, de går rundt med skarpladde svære gævær og de eneste de er på utkikk etter er narkotika. Litt ekkelt når de kjører forbi med våpnene pelene strakt mot deg..

 5. Pingback: Fredarn.com » Blog Archive » Lenker: Anbefalte artikler

 6. God artikkel, mye bra fakta.
  alkohol ødelegger familier og folk hver dag som går
  folk dør av kreft av siggarett røyking hver dag som går.
  la meg bare si en ting de fleste cannabis røykerene virker utmerket i samfunne som alle andre ikke glemm det er en ganske mild rus.
  koffein har til og me skadeliger effekt på hukommelse og er tydelig mer avhengigsdannende.
  visst cannabis skal sammenlignes med noe så må det være kjøtt eller sjokolade.
  og så må me gå igjennom ustabile og farlige miljø for og få tak i et mildt nytelse middel. tenk visst de som drakk kaffe måtte det.
  legaliser det så sleppe me og leve et beintøft og deppresivt liv me som faktiskt liker den harmløse effekten som en fungerer utmerket med som melk og brød.. peace

 7. Pingback: Fredarn.com » Blog Archive » Regjeringen kan ikke tenke logisk om rusmidler, mm. -> Trening & Kosthold; Verdt å lese, Utgave 26

 8. Regards for helping out, wonderful info. «The health of nations is more important than the wealth of nations.» by Will Durant. ba http://nervcn.com/forum.php?mod=viewthread&tid=133563

 9. Howdy We loves the terrific website thanks and pls maintain the ball moving

 10. Howdy! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to take a look. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Great blog and amazing design and style.

 11. 16′ BACKYARD WATER SLIDE/DRY SLIDE. What a way to cool

 12. You’ll be able to learn that chiffon outfits for the purpose of proms include a number of diverse fashions, colors and sizes.

 13. Chiffon Prom Dress-cool and comfy

 14. I really love your website.. Very nice colors & theme. Did you develop this amazing site yourself? Please reply back as I’m trying to create my own personal blog and want to know where you got this from or exactly what the theme is called. Thank you!

 15. I’ve really enjoyed browsing your web site. My colleagues are also delight. You have a potential. Please, don’t waste it!Surely you know it.

 16. I was very happy to seek out this web-site.I needed to thanks to your time for this glorious learn!! I undoubtedly having fun with each little little bit of it and I’ve you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 17. Thank you, I’ve recently been searching for info about this topic for a while and yours is the best I’ve came upon till now. However, what concerning the bottom line? Are you certain in regards to the supply?

 18. Pardon me if this is off-topic, but far more people today must seriously focus on what just happened in Oslo. Just remember it could come about in our nation also.

 19. Spot on with this write-up, I truly suppose this website needs much more consideration. I’ll probably be once more to learn rather more, thanks for that info.

 20. Fantastic blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m totally confused .. Any recommendations? Kudos!

 21. Your website by no means ceases to amaze me, it is actually very well written and organized..’”.,

 22. What i do not realize is in truth how you’re no longer really a lot more neatly-appreciated than you might be now. You’re very intelligent. You already know therefore significantly relating to this matter, produced me in my view consider it from numerous various angles. Its like women and men are not interested until it is something to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs outstanding. All the time take care of it up!

 23. Hi, i feel that i saw you visited my weblog so i came to “return the favor”.I’m attempting to in finding things to enhance my web site!I assume its good enough to use some of your concepts!!

 24. As I website owner I conceive the content material here is very excellent , thanks for your efforts.

 25. Hello! I merely want to make a massive thumbs up for the excellent information you might have right here with this post. I am returning to your site to obtain a lot more detailed quickly.

 26. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing skills has inspired me to get my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a great example of it.

 27. Hello There. I discovered your weblog the use of msn. This is an extremely neatly written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to learn extra of your helpful information. Thank you for the post. I will definitely comeback.

 28. I cannot seriously aid but admire your weblog, your weblog is so adorable and nice “

 29. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to construct my own blog and would like to know where u got this from. cheers

 30. I bookmared your web site a few days ago coz your blog impresses me.`,,,~

 31. Hey There. I discovered your blog the use of msn. That is an extremely smartly written article. I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your helpful info. Thanks for the post. I will definitely return.

 32. I’ve been using Mint for about 8 months. Absolutely love it. By far the best app for money tracking I’ve ever used, and I’ve used programs on both the old Palm OS and BlackBerry OS. I live in Canada so not all financial institutions are supported but the list is expanding. It’s free but I would be happy to pay $10 for this app.

 33. I conceive this site holds some rattling good info for everyone :D. «The test of every religious, political, or educational system is the man that it forms.» by Henri Frdric Amiel.

 34. Wohh precisely what I was looking for, appreciate it for posting . «If it’s meant to be it’s up to me.» by Terri Gulick.

 35. You have got an extremely nice layout for your weblog, i want it to make use of on my website also .

 36. I’m not sure if my subscription info came by to you nor am I clear how to pay the $5.00.
  Thanks this is actually a great idea if I can connect! Judy

 37. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this write-up plus the rest of the site is really good.

 38. You created some respectable points there. I appeared on the internet for the difficulty and discovered most people will go together with together together with your website.

 39. Some seriously grand perform on behalf from the owner of this internet website , dead outstanding written content .

 40. I was pretty pleased to discover this site. I need to to thank you for your time due to this wonderful read!! I definitely appreciated every bit of it and I have you bookmarked to look at new information on your website.

 41. (03) (07) amid others.

 42. Hello there! I simply wish to give you a huge thumbs up for the great info you have got right here on this post. I will be coming back to your web site for more soon.

 43. It’s really a great and useful piece of information.
  I’m satisfied that you just shared this useful information with us.
  Please stay us informed like this. Thank you for sharing.