Er Rødvin sunt? Jeg har tittet på fakta!

Hvem har vel ikke lest de store overskriftene i tabloidavisene der det hevdes at rødvin er så utrolig sunt, at rødvin-drikkere lever lenger osv.. Vel, hver gang jeg har lest slike saker har jeg tenkt samme ting; nemlig ‘Bullshit!’, men etter å ha lest en artikkel hos ast-ss.com (http://ast-ss.com/articles/article.asp?AID=263 ) bestemte jeg meg for å undersøke dette mer, les videre for å finne ut om rødvin virkelig er så sunt.

Hva er vin?

Vin kjemisk sett er er en drikke som har blitt laget ved hjelp av gjæring av forskjellige frukter/bær, men navnet ‘vin’ brukes normalt basert på alkohol-innholdet i en drikke.

Vin deles hovedsaklig inn i to grupper; rød eller hvit, forskjellen på disse er ikke nødvendigvis typen fruk/bær som er brukt, men om skallet fra bæret/frukten er tatt med under produksjonen.

Nå, å over til det denne artikkelen handler om, nemlig om enkelte vin-typer er sunt for menneskekroppen eller ikke, om du vil vite mer om vin anbefaler jeg denne wikipedia-artikkelen ( http://en.wikipedia.org/wiki/Red_wine#Red_or_white_wine )

Er vin sunt?

Det har jeg nå brukt flere timer på å finne ut av, og jeg har kommet fram til et forholdsvis klart svar. Men først vil jeg sitere og linke til referansene for denne konklusjonen, om du ikke ønsker å bruke tid på dette, kan du hoppe til konklusjonen lenger ned i denne artikkelen.

Mye av tanken bak at rødvin er sunt er det at Franskmenn, på tross av et gjennomsnittlig sett høyere inntak av mettet fett i kostholdet enn Amerikanerne (USA), har færre hjertesykdommer enn netopp Amerikanerne. Dog er de gjort få undersøkelser for å bekrefte eller avbekrefte dette.

Enkelte studier viser at et høyt eller intet inntak av rødvin gir større sannsynlighet for hjertesykdommer enn moderat inntak av vin (1), undersøkelsene som viser til dette viser at dette gjelder både hvit -og rødvin, men de fleste undersøkelsene viser at rødvin kanskje gir en høyere effekt hva gjelder minsket sannsynlighet for kreft (2, 14), dette skyldes at rødvin inneholder flere polyfenoler enn hvitvin.

Resveratrol, som er et stoff som blir produsert av drueskinnet under gjæringen, er trodd å føre til en rekke av vinets helsegevinster (3). Hvilket igjen peker til at rødvin gir større helsegevinster enn hvitvin, da drueskallet er mer involvert i produksjonen av rødvin (hvilket fører til den røde fargen i stedet for den hvite).

Andre stoffer i vin som er trodd å gi helsegevinster inkluderer antioksidanter og flavonoider (4).

Rødvin fra sør-vest i Frankrike og Sardina i Italia er trodd å inneholde mest av de sunne stoffene som blir laget av drueskinnet (5).

En studie fra tidligere i år (2007) viser at både rød -og hvitvin også har effektive antibakterielle effekter mot streptokokker (6), vin har også en historie av å bli brukt for behandling av sår rundt om i verden (7).

Det må også nevnes, som de fleste sikkert vet, at overdrevet alkoholbruk kan gi seriøse negative helseffekter (8).

Det finnes også noen stoffer i vin, utenom alkohol, som kan gi negative helseeffekter, dette inkluderer sulfit, som ikke gir negative effekter for de fleste mennesker, men som kan gi negative effekter for folk med astma. (9, 10). Sulfit finnes forøvrig også i blant annet aprikot -og appelsinjuice. Histamine er også et stoff som kan gi negative helseeffekter, men det er ingen klare bevis på dette (10).

Det er også bevist at vin og dets alkoholinnhold minsker inntaket av metanol i menneskekroppen, metanol er et giftig stoff som vi får i oss gjennom en rekke produkter (11).

Enkelte studier viser også at vin kan føre til bedre hjerterytme hos kvinner (12).

Enkelte studier viser også at vin ved å blokkere reseptoren ‘adipogenesis’ (hva nå enn det er), øker lipolysis (nedbrytingen av fett) (13).

Undersøkelser viser at kun et meget moderat inntak av vin er nødvendig for helsegevinster,  5 ounces , eller ca 1,4 dl rødvin 3-4 dager i uken, eller ca halvparten (0,7 dl) hver dag. er nok til å minske sannsynligheten for hjertesykdommer, høyere inntak en dette kan gi negative effekter (15, 16). 0,7 dl rødvin tilsvarer ca 56 kcal, 0 g fett, 0,05 g protein, 1,8 g karbohydrater (hvorav 0,4 g sukkertyper) og 7,4 g alkohol (17).

Konklusjon:
Konklusjonen er ganske klar; Rødvin i moderat inntak har en rekke positive helseeffekter, inkludert minsket sannsynlighet for hjertesykdommer og kreft, samt økt fettforbrenning.

På en annen side har overdrevet inntak en rekke negative helseeffekter, blant økt sannsynlighet for skader under den tiden man er påvirket av alkoholen, økt sannsynlighet for selvmord og ikke minst har det over lenger tid negative effekter på hjernen og dens funksjonalitet.

Konklusjonen min blir at et moderat inntak av alkohol 3-7 ganger i uken, helst på kveldstid, har en rekke positive effekter (som vent ovenfor). Jeg personlig kommer etter dette til å legge inn et moderat inntak av rødvin i kostholdet mitt hver dag, i sammen med mitt kveldsmåltid, jeg kommer til å bruke anbefalingene fra ast-ss.com (se referanse 15 og 16), som foreslår ca 0,7 dl daglig eller 1,4 dl 3-4 ganger i uka. Jeg kommer også til å prioritere vin fra sør-vest i Frankrike og Sardina i Italia, basert på referanse 5 nedenfor.

Altså, veldig ‘rett ut’: Vin, spesielt rødvin, er sunt i meget moderate mengder 3-7 dager i uka.

Referanser:

1. Alcohol and Health (http://www2.potsdam.edu/hansondj/AlcoholAndHealth.html )

2. Cancer Prevention and Red Wine. MedicineNet. Retrieved on 2007-07-17. ( http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=23592 )

3. Beata Olas, Barbara Wachowicz, Joanna Saluk-Juszczak and Tomasz Zielinski, Effect of resveratrol, a natural polyphenolic compound, on platelet activation induced by endotoxin or thrombin, Thrombosis Research, Volume 107, Issues 3-4, 15 August 2002, Pages 141-145. (http://www.sciencedirect.com/science/article/B6T1C-475FSC5-4/2/11536afd0dc132708024f4105cb42270 )

4.  D.W. de Lange, From red wine to polyphenols and back: A journey through the history of the French Paradox, Thrombosis Research, Volume 119, Issue 4, 2007, Pages 403-406. (http://www.sciencedirect.com/science/article/B6T1C-4KCXJ95-2/2/78efd7cd7ed0ce19403d64d649518c2a )

5. Corder, R.; W. Mullen, N. Q. Khan, S. C. Marks, E. G. Wood, M. J. Carrier and A. Crozier. «Oenology: Red wine procyanidins and vascular health». Nature 444 (566). doi:10.1038/444566a. Retrieved on 2007-07-17. (http://dx.doi.org/10.1038/444566a )

6. Daglia, M.; A. Papetti, P. Grisoli, C. Aceti, C. Dacarro, and G. Gazzani (2007). «Antibacterial Activity of Red and White Wine against Oral Streptococci». Journal of Agricultural and Food Chemistry 55 (13). Retrieved on 2007-07-17. . ( http://pubs.acs.org/cgi-bin/abstract.cgi/jafcau/2007/55/i13/abs/jf070352q.html )

7. Wine has anti-bacterial properties ( http://www.null-hypothesis.co.uk/science/strange-but-true/joking/ham_cheese_wine_breakfast_perfection )

8. General Information on Alcohol Use and Health (http://www.cdc.gov/alcohol/quickstats/general_info.htm )

9.   Ageing and Storing Wines, Wines of Canada, Retrieved 05 June 2007 ( http://www.winesofcanada.com/larchhill2.html )

10. Allergic Reactions to Wine, Wine International, Retrieved 05 June 2007 ( http://www.wineint.com/story.asp?storycode=1120 )

11. (January 2001)»Fomepizole in the Treatment of Poisoning» in Pediatrics Volume 107 (No. 1). Retrieved on 22 May 200 (http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/full/107/1/170 )

12. Vin gir kvinner bedre hjerterytme (http://www1.vg.no/helse/artikkel.php?artid=266870 )

13. Nature 17:429;771-776, 2004. ( http://ast-ss.com/articles/article.asp?AID=263 )

14. Int J Cancer August 2004 ( http://ast-ss.com/research/cribb/research_reviews/rr_full_text.asp?rrID=436 )

15. Epidemiology 12:390-5, 2001. ( http://ast-ss.com/research/cribb/research_reviews/rr_full_text.asp?rrID=136 )

16. http://ast-ss.com/dev/qa_search/full_text.asp?ID=3224

17. USDA Nutrient database (http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/ )

0 Comments

 1. IMPORTERTE KOMMENTARER FRA MIN TIDLIGERE BLOGG:
  7 kommentarer
  Simen
  Nja… Vin er jo sunt om du ikke får i deg disse stoffene på andre måter. Alkohol bryter jo ned hjernen og muskler og mange andre direkte skader. Hva med å nevne alkoholfri vin? Druejuice? Blåbærsaft etc…
  Sunday, September 9, 2007 – 11:01 PM
  Fredrik Gyllensten
  Alkoholfri vin har ikke samme effekter.
  Det spesielle med rødvin er det er den eneste måten å få i seg slike stoffer. Noe som skyldes at en rekke av stoffene dannes under selve gjæringen av druene. Derfor vil kun rødvin med alkohol ha disse effektene, hvitvin vil også ha noen av helsegevinstene, men i langt mindre grad.

  Og jo; jeg nevner at alkohol kan ha en rekke negative effekter.
  Dog vil disse effektene være minimale eller helt borte med slike små doser som jeg anbefaler.
  Monday, September 10, 2007 – 02:44 AM
  Eivind M.
  Hvor grundig har du gått gjennom undersøkelsene som omhandler dette?

  Det er en del omdiskuterte metodiske svakheter i dem, nemlig. For når de sammenligner folk som «ikke drikker» og folk med «moderat forbruk», viser det seg at de fleste undersøkelser ikke ser på *hvorfor* folk ikke drikker, og heller ikke på hva folk har gjort før, bare nå.

  Resultatet er at «ikke drikker»-gruppen ofte består av folk som ikke drikker *nå* fordi de for eksempel har vært alkoholikere eller har hatt et skadelig høyt forbruk over lang tid. Når man da sammenligner helsetilstanden til en av dem, med en som har drukket moderate mengder hele livet, sier det seg selv at den moderatdrikkende kommer heldigere ut.

  Hadde undersøkelsene begynt å ta høyde for dette, og forsikret seg om at de som er med i «ikke drikker»-gruppen faktisk aldri har drukket vin, så kunne jeg begynt å ta resultatene av dem alvorlig. Men frem til det er jeg redd det ikke nødvendigvis er mye hold i dem.

  I tillegg tar de fleste undersøkelsene forbehold om at vin *kanskje* kan ha en heldig effekt for en bestemt aldersgruppe og folk med spesielle forutsetninger – For eksempel menn mellom 40 og 55 med tidligere problemer med hjerte- og karsykdommer. Har du kikket på det også i denne gjennomgangen?

  Og helt til slutt: Økt forbruk av vin medfører også negative konsekvenser. Forbruket av vin her i Norge har skutt i været de siste ti årene. Fra 1999 til 2006 gikk kvinners forbruk av vin opp med omtrent 70%. I samme periode økte antall innleggelser av kvinner med ødelagt lever på grunn av alkohol med det samme – 70%.

  Så, en uforbeholden anbefaling av vin som helsedrikk vet jeg ikke om jeg ville turt. Men det er bra med fokus på temaet 🙂
  Monday, September 10, 2007 – 08:01 AM
  Simen
  Røyking er bra for å ikke få parkinson. Og det kan ikke erstattes med noe annet. Derfor er røyking i moderate mengder sunt.

  Ser du hvor teit det er? De små fordelene vin med alkohol har over f. eks. blåbærsaft overskygges totalt av alle skadene alkohol gjør. Ikke indirekte, det har du allerede pekt på, men direkte. Bryter som sagt ned muskler, hjerneceller, lever, kreftfremkallende etc.

  Spis mørk sjokolade eller drikk blåbærsaft, det er det sunneste alternativet.
  Monday, September 10, 2007 – 01:09 PM
  Fredrik Gyllensten
  Vel, gjør som dere vil, jeg har tittet på statistikker samt snakket med en vitenskapsmann som har undersøkt dette, og min klonklusjon er at ca 0,7 dl rødvin daglig er veldig sunt.

  Jeg kommer pga. dette til å begynne å drike 0,7 dl rødvin i sammen med mitt kveldsmåltid hver dag.
  Didligere drakk jeg veldig sjeldent, og aldri mye av gangen (noe jeg selfølgelig ikke kommer til å gjøre nå heller..)
  Monday, September 10, 2007 – 01:54 PM
  Fredrik Gyllensten
  Som et videre notat:

  Moderat inntak av alkohol minsker det ‘dårlige’ kolestrolet.

  *J Clinical Endocrinology Metabolism, 92:2559, 2008.
  Friday, May 16, 2008 – 08:18 PM
  Odd
  jeg sitter og drikker meg et glass vin( ca 1,5 dl) nå og det smaker ekstra godt etter å ha lest denne artikkelen. Takk skal du ha for å ha foretatt research på emnet
  Monday, September 22, 2008 – 11:00 PM

 2. Pingback: Fredarn.com » Blog Archive » Lenker: Anbefalte artikler

 3. An attention-grabbing dialogue is worth comment. I believe that you need to write extra on this topic, it won’t be a taboo topic however generally people are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers

 4. Thanks for sharing superb informations. Your web-site is so cool. I am impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What a great website.

 5. I oouky eppowcieowt youo own poto eooickw.

 6. Testowanie płeć nadobna on jeżeli ano, niejako w większości wypadków oznajmić łagodnie.

 7. I’ve been surfing online more than three hours these days, but I by no means discovered any fascinating article like yours. It is beautiful worth sufficient for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the web will probably be a lot more helpful than ever before.

 8. Good web site you have got here.. It’s difficult to find excellent writing like yours these days. I honestly appreciate people like you! Take care!!

 9. Hello would you mind letting me know which webhost you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good hosting provider at a fair price? Thanks, I appreciate it!

 10. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and all. However think of if you added some great pictures or video clips to give your posts more, «pop»! Your content is excellent but with pics and video clips, this website could certainly be one of the greatest in its niche. Fantastic blog!

 11. Hi there this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 12. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my agreement. Do you know any techniques to help stop content from being stolen? I’d definitely appreciate it.

 13. Thanks representing another informative position. Everyplace besides might I get that kindly of info printed in such a finalize way? I’ve a impel that I’m merely at this moment functioning proceeding, and I have been on the look outdated for such info.

 14. Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other websites? I have a blog based on the same topics you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my readers would appreciate your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an email.

 15. Thanks for the publish. I have always seen that many people are desirous to lose weight when they wish to show up slim as well as attractive. Nevertheless, they do not always realize that there are additional benefits so that you can losing weight as well. Doctors claim that fat people have problems with a variety of ailments that can be directly attributed to the excess weight. The good thing is that people who’re overweight along with suffering from a variety of diseases are able to reduce the severity of their illnesses simply by losing weight. It is easy to see a slow but marked improvement with health whenever even a slight amount of fat loss is attained.

 16. Hi there! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa? My blog addresses a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!

 17. I have to commend the author for a really great job. I was seeking this certain and very useful info for a very long time. The best website for people who do not want waste your time reading tinpot posts.

 18. Perfectly pent content , appreciate it for information .

 19. I conceive you have mentioned some very interesting details , appreciate it for the post.

 20. Thankyou for all your efforts that you have put in this. very interesting info . «I am the wisest man alive, for I know one thing, and that is that I know nothing. (Plato’s Apology)» by Socrates.

 21. Real fantastic info can be found on website . «Many complain of their memory, few of their judgment.» by Benjamin Franklin.

 22. That is really attention-grabbing, You are an excessively skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to in search of extra of your magnificent post. Additionally, I’ve shared your site in my social networks!

 23. Very nice style and fantastic subject matter, absolutely nothing else we require :D.

 24. Yeah bookmaking this wasn’t a poor determination fantastic post! .

 25. I’ve read a couple of excellent stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you spot to generate one particular of these wonderful informative web website.

 26. Just need to say your article is as astonishing. The clearness in your article happens to be just magnificent and i have the ability to presume you happen to be an expert on this idea. Effectively having your authorization let me to capture your RSS feed to continue up to date having forthcoming post. Thanks a million as well as satisfy continue the pleasurable work.

 27. I just couldn’t go away your website before suggesting that I really loved the usual info an individual present in your guests? Is gonna be once again regularly to examine up on new posts.

 28. I think what you posted made a lot of sense. However, think on this, what if you were to write a awesome headline? I am not suggesting your information is not solid., but suppose you added something that grabbed a person’s attention? I mean Fredrik Gyllensten & is kinda plain. You might glance at Yahoo’s front page and note how they create post titles to grab people to click. You might try adding a video or a related pic or two to grab readers excited about everything’ve written. Just my opinion, it might make your posts a little bit more interesting.

 29. A formidable share, I simply given this onto a colleague who was doing a little bit evaluation on this. And he in truth bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading extra on this topic. If doable, as you turn into experience, would you mind updating your weblog with extra details? It is highly useful for me. Big thumb up for this blog post!

 30. It is not straightforward, but i think you just have to become objective about your self and realize that occasionally when somebody is criticizing they may be only giving

 31. One thing I would really like to reply to is that fat burning plan fast can be performed by the correct diet and exercise. A person’s size not just affects appearance, but also the actual quality of life. Self-esteem, depression, health risks, plus physical abilities are damaged in fat gain. It is possible to make everything right whilst still having a gain. Should this happen, a condition may be the reason. While an excessive amount of food rather than enough body exercise are usually responsible, common health concerns and trusted prescriptions can greatly increase size. Thanks for your post in this article.

 32. certainly like your web-site but you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to tell the truth on the other hand I¡¦ll definitely come again again.

 33. Hi, I do believe your site could possibly be having browser compatibility issues. Whenever I take a look at your website in Safari, it looks fine however, when opening in IE, it’s got some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Apart from that, great website!

 34. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this write-up and also the rest of the site is extremely good.

 35. Very good written article. It will be supportive to anybody who utilizes it, as well as me. Keep doing what you are doing – can’r wait to read more posts.

 36. You are so cool! I do not believe I have read a single thing like this before. So great to find someone with some original thoughts on this topic. Seriously.. thanks for starting this up. This website is one thing that’s needed on the internet, someone with a bit of originality!

 37. danke für die info , wobei ich da auch was anderes gesehen habe .