Derfor er knebøy viktig for de olympiske løftene:

Et av temaene jeg tok for meg på helgens regionssamling var arbeidskrav i vektløfting, og knebøystyrke er da noe jeg brukte mye tid på.

Kort forklart ser man følgende:
-> Gode vektløftere er ekstremt sterke i knebøy.
-> Gode vektløftere trener mye knebøy.
-> Verdensrekordholdere i rykk og støt er enda sterkere i knebøy enn andre elite vektløftere.
-> Det er funnet sterke korrelasjoner mellom 1RM i knebøy og 1RM i rykk og støt.

Knebøystyrke er viktig i vektløfting.

Det betyr naturligvis ikke at man blir god i de olympiske løftene av å trene knebøy, men det betyr at om man har en effektiv teknikk i de olympiske løftene, så vil ofte knebøystyrke være en av de viktigste begrensende faktorene for videre framgang.

Jeg vil også poengtere at når jeg skriver knebøystyrke så må ikke det nødvendigvis være klassisk knebøy. Det vi egentlig er på utkikk etter er beinstyrke, og frontbøy er sannsynligvis en enda mer relevant øvelse.

Selv om «mer er bedre» for de fleste vektløftere når det kommer til knebøystyrke, så betyr ikke det at «mer er bedre» når det kommer til treningsmengden. Vi må trene knebøy på en intelligent måte om vi ønsker å maksimere framgangen, og her kommer god og personlig tilpasset treningsprogrammering inn i bildet.

Les mer om knebøy for vektløfting her: Hvor mye knebøy bør vektløftere trene?

Comments are closed.