GI ALT DU HAR!

Også på de lette vektene…

De tyngste løftene er gjerne hva folk flest vier mest oppmerksomhet under styrkeøkter, og oppvarmingsløftene såvel som de lettere arbeidssettene blir ofte gjennomført uten noe særlig stress, og dessverre ofte uten at man gir alt man har.

Forskning på styrketrening viser helt klart at lette vekter, eller selv trening med kroppsvekt, også kan gi økninger i maksimal styrke og muskelmasse, så lenge den konsentriske fasen gjennomføres med MAKSIMAL innsats. Det vil si at du skal gi absolutt alt du har, selv på de lette vektene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er altså ikke kun motstanden du trener med som bestemmer resultatet fra treningen, men også intensjonen er å akselerere bevegelsen maksimalt – uavhengig av hvilken motstand du jobber mot. Om du gir alt du har både på de lette og de tunge vektene, vil du kunne få langt bedre resultater enn om du kun «tar i» på dine tyngste løft.

Man kan forøvrig også få resultater av veldig lette vekter om man kjører det med såkalt «supersakte» tempo på ca 4 sekunder både eksentrisk og konsentrisk, men som en generell anbefaling er maksimalt tempo det beste rådet jeg kan gi!

«…Husk også at kombinasjonen av trening for eksposiv styrke og trening for maksimal muskelstyrke og muskelvekst ofte gir bedre effekt enn bare å fokusere på eksplosiv styrketrening. Maksimal mobilisering, regelmessighet og trening over tid er viktige stikkord for gode resultater.»

– Raastad et al. i boken «Styrketrening – i teori og praksis».

PRAKTISK TIPS:

På din neste treningsøkt vil jeg at du skal gjennomføre alle repetisjoner – uavhengig av motstand – med absolutt maksimal mobilisering i konsentrisk fase. Det vil si; du skal ta i absolutt alt du har!

Comments are closed.