ER MELKEFETT FARLIG FOR DEG?

Det er min oppfatning at svært mange er litt «redd» for melkefett, og dermed nyter produkter som helmelk, smør og rømme med en bismak av dårlig samvittighet, men er det noen grunn til å være redd for slike produkter?

Foto: Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Foto: Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

En prospektive forskningsanalyse av Elwood et al. i 2010 så på forskningen som er gjort på inntak av melk og meieriprodukter, og dets korrelasjon med dødsfall og forskjellige sykdommer, og konkluderer: «In conclusion, there appears to be an enormous mis-match between the evidence from long-term prospective studies and perceptions of harm from the consumption of dairy food items.»

De fant faktisk at de som spiste mest meieriprodukter hadde lavest risiko for dødsfall i studieperiodene: «Meta-analyses suggest a reduction in risk in the subjects with the highest dairy consumption relative to those with the lowest intake: 0.87 (0.77, 0.98) for all-cause deaths..»

Dette står i tråd med annen forskning, som viser nøytral eller positiv effekt av meieriprodukter på helsen.

Alt peker med andre ord på at melk og melkefett ikke er noe å være redd for. Nyt disse produktene med god samvittighet! 🙂

Det betyr ikke at man skal overdrive, et overdrevet inntak vil kunne gå på bekostning av andre matvarer som også kan ha positive helsefordeler, og spesielt når det gjelder fettkilder så er det utallige studier som viser positive helsefordeler av f. eks oliven, nøtter og avokado, så ikke glem disse matvarene heller!

Foto: Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Comments are closed.