OST ER IKKE USUNT:

Jeg tror aldri jeg hat møtt noen som ikke liker ost. Ost er godt! Smeltet ost er himmelsk!

Dessverre opplever jeg at mange har dårlig samvittighet når de nyter ost, folk flest tror at ost er usunt og fetende, på tross av at forskningen på området IKKE viser dette. Faktisk er ost en relativt sunn matvare! Dette betyr ikke at du bør spise ubegrenset med ost, et høyt inntak kan føre til at du inntar flere kalorier enn du trenger, og det vil igjen føre til at du går opp i vekt og medfølgende negative helseeffekter vil medfølge. Et moderat inntak av ost er dog ikke negativt på noen som helst måte!

80 g daglig med Norvegia® var ikke negativt for helsen :)

80 g daglig med Norvegia® var ikke negativt for helsen 🙂

 

HVA VISER FORSKNINGEN:
1) En studie fra Norge fant at hverken 80 g daglig med Norvegia® eller 50 g daglig med Gamalost® hadde noen negativ effekt på helsen. Hos personer som hadde metabolsk syndrom ved oppstart av studien så hadde faktisk 8 uker med dette inntaket en positiv effekt på kolesterol, triglyserider og midjemål.
2) En annen studie så på tre forskjellige dietter med høyt innhold av enten melk, ost, eller begrenset med meieriprodukter i 14 dager, og fant positive effekter på tarmfloraen. De oppsummerer: Overall, this metabolomics study suggests that cheese could be an important piece in the French paradox
puzzle. However, further studies are needed to explore the exact metabolic mechanisms linking cheese consumption, stimulation of the gut microflora, and cholesterol metabolism.»
3) En studie fant at inntak av gaudaost reduserte risikoen for brystkreft hos kvinner.

Referanser:
1)Rita Nilsen,1,* Arne Torbjørn Høstmark,2 Anna Haug,3 and Siv Skeie1. Effect of a high intake of cheese on cholesterol and metabolic syndrome: results of a randomized trial. PUBMED FULL TEKST:
2) Zheng, Hong, et al. «Metabolomics investigation to shed light on cheese as a possible piece in the French paradox puzzle.» Journal of agricultural and food chemistry 63.10 (2015): 2830-2839.
3) Van’t Veer, Pieter, et al. «Consumption of fermented milk products and breast cancer: a case-control study in The Netherlands.» Cancer research 49.14 (1989): 4020-4023.

Comments are closed.