Mini-artikkel: Er Tigerbalsam og lignende produkter effektive?

Tenkte jeg skulle prøve noe nytt med ‘mini-artikler’, hvor jeg veldig kort og ’til-poenget’ skriver om noe jeg har undersøkt. Disse vil hentes direkte fra mine egne notater (jeg skriver notater fra det meste interessante jeg leser) og dermed ikke være optimalt formulert for lesing, men det kan likevel være nyttig informasjon, og mini-artiklene vil alltid inneholde referanser slik at du kan undersøke for deg selv om ønskelig 🙂

Si gjerne ifra i kommentarfeltet om du ønsker flere slike poster i framtiden eller ikke…

Topiske applikasjoner/kremer med Mentol/Menthol og lignende stoffer, som f. eks Tigerbalsam/Tiger balm, er effektive alternativer til andre smertestillende (paracetamol etc.), og korttids bruk ser ut til å være trygt (1-5), men er blant annet vist å redusere blodstrøm/blood flow etter tung trening (2).

Tigerbalsam (rød) inneholder 10 % mentol/menthol, 11 % Kamfer/camphor, 6 % dementolisert mynte/mint olje, 7 % cajuput olje, 5 % Kryddernellikolje/clove bud olje, 5 % Kassiakanel/cassia olje, og en base av vaselin/petroleum jelly og parafinvoks/paraffin (6).

(notater: Haw Par Healthcare, Non-steroidal anti-inflammatory drug: NSAIDs, skader, smerte, analgetikum/analgesic, κ-opioid receptors, kappa-opioid receptors.)

LES OGSÅ: Bruk av smertestillende; en Bjørnetjeneste?

 

Tigerbalsam

* Referanser:

1) Higashi Y, Kiuchi T, Furuta K. Efficacy and safety profile of a topical methyl salicylate and menthol patch in adult patients with mild to moderate muscle strain: a randomized, double-blind, parallel-group, placebo-controlled, multicenter study. Clin Ther. 2010 Jan;32(1):34-43. Pubmed.

2) Topp R, Winchester LJ, Schilero J, Jacks D. Effect of topical menthol on ipsilateral and contralateral superficial blood flow following a bout of maximum voluntary muscle contraction. Effect of topical menthol on ipsilateral and contralateral superficial blood flow following a bout of maximum voluntary muscle contraction. Pubmed.

3) Schattner P, Randerson D. Tiger Balm as a treatment of tension headache. A clinical trial in general practice. Aust Fam Physician. 1996 Feb;25(2):216, 218, 220 passim. Pubmed.

4) Guppy L, Lowes NR, Walker MJ. Effect of a proprietary rubefacient «Tiger Balm» on rabbit skin. Food Chem Toxicol. 1982 Feb;20(1):89-93. Pubmed.

5) Galeotti N, Di Cesare Mannelli L, Mazzanti G, Bartolini A, Ghelardini C. Menthol: a natural analgesic compound. Neurosci Lett. 2002 Apr 12;322(3):145-8. Pubmed.

6) Wikipedia: Tiger Balm.


Comments are closed