Fakta om overvekt fra USA, mm. -> Trening & Kosthold; Verdt å lese, Utgave 62

Utgave 62 – I denne utgaven:
– Fakta om overvekt fra USA (Rapport)
– Improving Your Cognitive Toolbox (av Jamie Hale)
– Detox renser ikke systemet (av Robert Eilertsen)
– Kan ikke lage mat lenger (av Anne Katrine Wahl)
– Observations from Squatting Daily (av Bret Contreras)

Ukas sitat:

«The superior man is distressed by the limitations of his ability; he is not distressed by the fact that men do not recognize the ability that he has.»
– Confucius

I enkelte stater 'lider' over 30 % av befolkningen av fedme

Fakta om overvekt fra USA: Amerikanerne blir feitere og feitere, og i enkelte stater er nå over 30 % klasifisert som sykelig overvektige (fedme/ovese). Dette er altså ikke snakk om et par kg ekstra, men fedme.

Se infografikk hos Fitnessbloggen.
Se hele rapporten; F as in Fat: How Obesity Threatens America’s Future 2011.
Les mer hos New York Times.

Improving Your Cognitive Toolbox: En meget interessant liten post av Jamie Hale, inspirert av et spørsmål stilt på edge.org; «WHAT SCIENTIFIC CONCEPT WOULD IMPROVE EVERYBODY’S COGNITIVE TOOLKIT?» Jeg er helt enig i kommentarene Hale dro fram her, og kan absolutt se hvordan mer forskningsbasert ‘tankegang’ kunne hatt fordel for folk flest. Det er så utrolig ofte at jeg opplever at mange har absolutt null forståelse for enkel logikk som f. eks at korrelasjon ikke nødvendigvis er lik årsak.

Et par utdrag:

Fra Richard Dawkins: «If all schools taught their pupils how to do a double-blind control experiment, our cognitive toolkits would be improved in the following ways:
1. We would learn not to generalise from anecdotes.
2. We would learn how to assess the likelihood that an apparently important effect might have happened by chance alone.
3. We would learn how extremely difficult it is to eliminate subjective bias, and that subjective bias does not imply dishonesty or venality of any kind. This lesson goes deeper. It has the salutary effect of undermining respect for authority, and respect for personal opinion.
4. We would learn not to be seduced by homeopaths and other quacks and charlatans, who would consequently be put out of business.
5. We would learn critical and sceptical habits of thought more generally, which not only would improve our cognitive toolkit but might save the world.»

Fra Sue Blackmore: «Correlation is not a cause The phrase «correlation is not a cause» (CINAC) may be familiar to every scientist but has not found its way into everyday language, even though critical thinking and scientific understanding would improve if more people had this simple reminder in their mental toolkit.
One reason for this lack is that CINAC can be surprisingly difficult to grasp. I learned just how difficult when teaching experimental design to nurses, physiotherapists and other assorted groups. They usually understood my favourite example: imagine you are watching at a railway station. More and more people arrive until the platform is crowded, and then — hey presto — along comes a train. Did the people cause the train to arrive (A causes B)? Did the train cause the people to arrive (B causes A)? No, they both depended on a railway timetable (C caused both A and B).»

Detox renser ikke systemet: En flott liten artikkel av Robert Eilertsen om Detox-kurer, eller ‘rensekurer’, som ofte hevder å rense kroppen og tarmsystemet og føre til bedre helse og velbehag. Det er enkelt og greit ingen bevis for at slike kurer fungerer, og placebo-effekten kan nok forklare mye..

Kan ikke lage mat lenger: En flott post av Anne Katrine Wahl om ‘kunsten’ å lage mat, og hvordan vi stadig kan mindre om det å tilberede matvarer for oss selv.

 

God og sunn mat trenger ikke være vanskelig - Grillede tomater og biff 🙂

Observations from Squatting Daily: En flott post av Bret Contreras om daglig maksing i knebøy og vektløfting. Sjekk også ut den originale artikkelen på T-Nation.

Jeg kjører tunge knebøy eller frontbøy 3 dager i uka.

Comments are closed