Soling ikke nødvendig for nok D-vitamin, eller…?

Julie har på sin blogg en post om D-vitamin, hvor hun avslutter innlegget med følgende;
«Konklusjon:
Vi trenger ikke sole oss eller ta solarium for å få i oss D-vitamin. Det holder å få det gjennom kosten !»

Jeg vil bare si, at jeg er sterkt uenig i dette – og her er min kommentar;

Svært mange har utilstrekkelige nivåer av Vitamin D, en studie viser at 61 % av alle barn i USA (1-21 år) har utilstrekkelige nivåer av Vitamin D, og 9 % har Vitamin D underskudd (1).

Mesteparten av vårt D-vitamin inntak kommer fra sollyset, og i land hvor vi er lite ute i solen, eller solen er veldig svak, f. eks her i Norge halvparten av året, er mindre enn optimale nivåer av D-vitamin veldig vanlig (2).

Det er sannsynlig, at d-vitamin underskudd er en av årsakene til det velkjente fenomet at flere har problemer med dårlig humør og depressivitet i vintermånedene.

Forøvrig finner jeg det interessant hvor massivt god kroppen er til å produsere D-vitamin ved eksponering til sollys, sammenlignet med hva vi har realistisk mulighet til å få i oss i kostholdet; om du går ut i sola og soler deg til du blir ‘normalt’ solbrent, så gir det en D-vitamin mengde som kan sammenlignes med en oral dose på 10 000-25 000 IU (2). Merk at grensen for D-vitamin tilskudd i Norge er kun 100 IU. Det er rett og slett nødvendig med eksponering til sollys, for å få tilstrekkelig med D-vitamin.

På vinterstid i Norge, vil jeg si at D-vitamin er det desidert viktigste kosttilskuddet vi kan ta, da det er så vanvittig mye i kroppen som ikke vil fungere optimalt med lave D-vitamin nivåer. 100 IU doser fra Norske butikker er så og si ubrukelige, med mindre to tar flere kapsler – bestill fra utlandet – et tilskudd med minimum 500 IU per kapsel (selv bruker jeg 5 000 IU fra NOW)! Men merk at du kun har lov å bestille fra EU-land, grunnet idiotiske Norske lover.

Jeg vil sterkt anbefale deg å ta en titt på studiene jeg refererer til under, i og med at du er en ‘Solvett’ blogger 🙂

1) Kumar J, Muntner P, Kaskel FJ, Hailpern SM, Melamed ML. Prevalence and associations of 25-hydroxyvitamin D deficiency in US children: NHANES 2001-2004. Pediatrics. 2009 Sep;124(3):e362-70. Epub 2009 Aug 3.

2) Holick MF. Environmental factors that influence the cutaneous production of vitamin D . Am J Clin Nutr. 1995 Mar;61(3 Suppl):638S-645S.

Comments are closed