Sjokolademelk bedre enn proteintilskudd?

Må bare poste en egen artikkel med en kommentar av denne artikkelen til Alan Aragon, publisert på Lyle McDonald sine sider: An Objective Comparison of Chocolate Milk and Surge Recovery.

Her er min sammenligning og konklusjon når det kommer til Melk vs. Proteintilskudd:

Norsk prissammenligning mellom Proteinfabrikken Whey Protein Isolate, Proteinfabrikken Whey Protein, Proteinfabrikken Whey Protein kombinert med vanlig sukker (for å etterligne næringssammensetningen i skummet melk) Tine Skummet Melk, Tine H-Melk og Tine Litago Original Sjokolademelk
Proteinfabrikken Whey Protein Isolate:
599 kr for 2 kg – som gir følgende;
7 440 kalorier – 8,1 kr per 100 kalorier.
1 720 g protein – 0,35 kr per g protein.
80 g karbs – 7,5 kr per g karbs.
20 g fett – 30 kr per g fett.

Proteinfabrikken Whey Protein:
499 kr for 3 kg – som gir følgende;
11 640 kalorier – 4,3 kr per 100 kalorier.
2 160 g protein – 0,23 kr per g protein.
450 g karbs – 1,1 kr per g karbs.
135 g fett – 3,7 kr per g fett.

Proteinfabrikken Whey Protein kombinert med Sukker (sukrose):
3 kg Whey Protein: 499 kr + 2,7 kg Sukker: 36 kr = 535 kr for 5,7 kg – som gir følgende;
22 440 kalorier – 2,38 kr per 100 kalorier.
2 160 g protein – 0,25 kr per g protein.
3 150 g karbs – 0,17 kr per g karbs.
135 g fett – 4 kr per g fett.

Skummet Melk:
14 kr for 1 l – som gir følgende;
330 kalorier – 4,2 kr per 100 kalorier.
33 g protein – 0,42 kr per g protein.
48 g karbs – 0,29 kr per g karbs.
1 g fett – 14 kr per g fett.

H-Melk:
14 kr for 1 l – som gir følgende:
660 kalorier – 2,1 kr per 100 kalorier.
32 g protein – 0,44 kr per g protein.
46 g karbs – 0,3 kr per g karbs.
39 g fett – 0,36 kr per g fett.

Litago Original Sjokolademelk:
20 kr for 1 l – som gir følgende;
630 kalorier – 3,2 kr per 100 kalorier.
33 g protein – 0,61 kr per g protein.
90 g karbs – 0,16 kr per g karbs.
15 g fett – 1,33 kr per g fett.

Melk - et godt treningstilskudd! Bilde av Herr_Bert

Konklusjon:
Både melk og et proteintilskudd (evnt. kombinert med sukker) fungerer svært godt i forbindelse med trening. I forhold til pris per kalori er H-melk det beste alternativet, med i pris per gram protein er et tilskudd faktisk billigere. Men man kan også velge å blande myseprotein (whey protein) med sukker, og da slår det alle typer melk bortsett fra H-melk på pris per kalori, og du betaler kun 57 % av det du gjør med H-melk per gram protein. Jeg vil dog tro at, alt tatt i betrakning, vil melk være et sunnere alternativ enn behandlet proteinpulver og sukker, eller proteinpulver og en annen karbohydratkilde for den saks skyld. Proteinpulver gir dog fordelen av å ha proteinet isolert, så om du er i en periode med slanking eller ‘deffing’, hvor du ønsker å kontrollere kaloriinntaket og ikke ‘har plass’ til karbohydratene og fettsyrene melk gir, så vil nok proteinpulver være det beste alternativet. Ellers blir det litt hipp som happ – begge deler fungerer rimelig likt, og prisene er ikke så alt forskjellig. Smakspreferanse og evntuelle intolleranser eller allergier mot melk bør være det som til syvende og sist styrer valget.

Mine anbefalinger (for folk som er usikre selv):
Slanking/Deffing hvor det ikke er ‘plass’ til de ekstra karbohydratene og fettsyrene i melk: Whey Protein (Whey Isolate er mye dyrere – uten at det sannsynligvis har noen betydelige fordeler over tid)

Vedlikehold/Bygging: Whey Protein kombinert med Sukker er det rimeligste alternativet, med det blir langt mer næringsfattig enn melk, og flertaller vil nok foretrekke smaken til en av melke-variantene, derfor vil jeg kunne anbefale H-Melk, Skummet Melk eller Sjokolademelk, for alle som foretrekker smaken av melk. H-melk er kanskje det beste alternativet, En studie publisert i ‘Medicine and science in sports and exercise’ i 2006 viser nemlig at H-melk fungerer like godt eller bedre enn en isokalorisk (like mange kalorier) servering av skummet melk når det kommer til å øke proteinsyntesen – på tross av at skummet melk serveringen gir betraktelig mer protein! (Milk ingestion stimulates net muscle protein synthesis following resistance exercise)

Et tilfelle hvor Whey Protein Isolate (isolert myseprotein) kan ha en fordel er om man trener i fastet tilstand, noe jeg har gjort mye av i det siste (se Leangains.com). Da tar jeg en servering Whey Isolate rett før trening. Jeg kunne ha gjort det samme med melk, men melk er ‘tyngre’ å fordøye, så kan være noe problematisk i større doseringer rett før trening. Dette er grunnen til at jeg selv har brukt Whey Isolate den siste tiden, men jo mer jeg leser – jo mer ser jeg hvor liten og statistisk ubetydelig denne lille økningen av absorbering av Whey Isolate er, og så fort jeg er ferdig med min nåværende deffing vil jeg høyst sannsynlig droppe proteinpulver til fordel for H-Melk. Det betyr dog ikke at jeg vil slutte fullstendig met proteinpulver, da det kan være praktisk i enkelte tilferrer – f. eks om jeg skal jeg med proteindrikken ut i sol og varme.



Comments are closed