Søtningsstoffet Aspartame er IKKE farlig!

Søtningsstoffet Aspartame er IKKE farlig!

Forskningen er stort sett entydig: Søtningsstoffet Aspartame finnes ikke farlig i ‘menneskelige’ doser.

PS: Denne artikkelen representerer min konklusjon basert på en begrenset mengde undersøkelser, og må på ingen måte betraktes som fakta. Artikkelen er basert på kildene du finner en liste over nederst på denne siden.

Etter jeg startet å spise sunt og trene hardt har jeg også startet å bruke en del proteinprodukter, og for noen dager siden la jeg merke til at de fleste av dem inneholdt det kunstige søtningsstoffet Aspartame, «Men er ikke det farlig da?», tenkte jeg…

Jeg har jo, som sikkert mesteparten av dere også har gjort, hørt at Aspartame er ‘farlig’, kreftfrembringende etc., men bestemte meg for å undersøke dette nærmere, da jeg helst ikke ønsket å kjøpe andre proteinprodukter enn de jeg allerede hadde betalt dyre dommer for. Her er en liten rapport fra undersøkelsen min:

Jeg hentet informasjonen fra ‘European Journal of Clinical Nutrition’ sine nettsider (http://www.nature.com/ejcn) og ‘National Center for Biotechnology Information’ (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/). I tillegg til at jeg leste artikler hos ast-ss.com ( http://ast-ss.com/articles/article.asp?AID=79http://ast-ss.com/dev/qa_search/full_text.asp?ID=834http://ast-ss.com/dev/qa_search/full_text.asp?ID=3039 ) og to artikler på Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Aspartame_controversy ,http://en.wikipedia.org/wiki/Aspartame ), samt lest en del av referansene fra Wikipedia.

Det jeg har kommet fram til etter denne lille undersøkelsen min er at et er stoffet methanol som er farlig i Aspartame, men kun 10 % av innholdet i Aspartame er methanol, og mennesker får også i seg methanol fra naturlige produkter. Forskningen viser tydelig at det lille vi får i oss gjennom proteintilskudd og evnt. brus & godteri IKKE er farlig.

Undersøkelsene:

En over 20 år gammel undersøkelse gjort på mus viser at vi må få i oss hele 550 ganger det normale daglige inntaket vårt før Aspartame blir farlig (1).

En annen, nyligere studie viser at doser på 350 mg søtningsstoffer (inkl. aspartame)  per kg kroppsvekt per dag ikke ga tegn til forgiftning (2).

Den tredje studien jeg leste, denne gang på ‘European Journal of Clinical Nutrition’ sine nettsider, viser at ‘overdreven’ bruk kreves for å ha negative effekter (3.)

Den fjerde studien jeg leste, som ble utført over en 13 år lang periode og publisert i ‘European Society for Medical Oncology’ i år (2007) konkluderer med at det ikke vises noen forbindelse mellom saccharin, aspartame eller andre søtstoffer og ‘neoplasms’ (svultser) (4.)

Den femte studien jeg leste, som ble sponset av ‘the National Cancer Institute’, og hvor hele 340 045 menn og 226 945 kvinner mellom alderen 50 og 69 deltok i undersøkelsen, ble det ikke funnet noe betydelig forbindelse mellom Aspartame inntak og sykdomene Leukemi, lymfekreft eller Hjernesvulst (5.)

Med andre ord kan du (høyst sannsynlig) trygt innta lett-produkter som Coca Cola Zero, AST VP2 Whey Isolate og alle andre godterier, proteinprodukter osv.. Som inneholder Aspartame.

Det at Aspartame faktisk er lovlig i alle (?) land bør vel uansett fortelle oss at det er mer eller mindre ufarlig, da jeg vet at Norge og andre Europeiske land er (etter min mening) er for’flinke’ til å passe på hva vi får i oss. En rekke ufarlige kosttilskudd regnes nemlig som legemiddel i Norge og Europa.

Aspartame er forøvrig hele 180 ganger søtere enn sukker, noe som gjør at doseringene i dvs. produkter som regel er meget minimale.

Referanser:

1. Potts WJ; Bloss JL; Nutting EF. Biological properties of aspartame. I. Evaluation of central nervous system effects. J Environ Pathol Toxicol. Jun-Jul;3(5-6):341-53, 1980.

2. Mukhopadhyay M; Mukherjee A; Chakrabarti J. In vivo cytogenetic studies on blends of aspartame and acesulfame-K. Food Chem Toxicol. Jan;38(1):75-7,2000.

3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=17684524&ordinalpos=4&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum

4. ^ Gallus S; Scotti L, Negri E, Talamini R, Franceschi S, Montella M, Giacosa A, Dal Maso L, La Vecchia C. (January 2007). «Artificial sweeteners and cancer risk in a network of case–control studies». Annals of Oncology 18 (1): 40-44. DOI:10.1093/annonc/mdl346. Retrieved on 2007-03-01.

5. Seattle PI, NWSource, 265559_soda ->http://seattlepi.nwsource.com/national/265559_soda05.html

Ekstra:

– http://www.aspartame.org/aspartame_facts_summary.html

http://www.prisonplanet.com/articles/april2006/050406goodforyou.htm

– http://ast-ss.com/articles/article.asp?AID=79

Comments are closed