iPhone oppsummering; før, under og etter lansering.

iPhone

Forventningene var  høye, og har vært det siden Apple’s CEO ‘Steve Jobs’ først snakket om telefonen under en konferanse tidligere i år – med utsagnet ‘Today we are re-inventing the phone’, var den mest omdiskuterte produktlanseringen noensinne, i gang…

De mange ‘Apple rykte-nettsidene’ koste seg i tiden fram til lanseringen; det var ikke lenger bare hardbanka apple-fans som fulgte spent med, ‘alle’ ville vite mer om iPhone, og det utnyttet de til det fulle, med nye rykter flytende rundt nesten hver eneste dag var det nok å lese om, og selv om de fleste ryktene nå har vist seg å være totalt feil er det alle ryktene som har bidratt til å gjøre iPhone så populær, allerede før lanseringen.

Lever den opp til forventningene?

De fleste såkalte ‘eksperter’ mente før lanseringen at Apple hadde skapt alt for høye forventninger til den oppkommende telefonen, og at fallhøyden var så stor at det kunne skade selskapet enormt, men de viste seg å være feil.

To dager før lanseringen dukket to anmeldelser opp, Apple hadde sendt to meget respekterte it-journalister, med navn ‘Walt Mossberg’ og ‘David Pogue’, en iPhone allerede to ukerfør lanseringen – og anmeldelsene var til manges overraskelse meget gode – Apple så ut til å leve opp til forventningene. Anmeldelsene fortalte om en meget god bruker opplevelse, og til manges overraskelse fungerte det virtuelle tastaturet ifølge disse to personene veldig bra.

Lanseringen viste seg å gå smertefritt, og i løpet av første helgen ble ifølge forskjellige kilder omtrent 700 000 iPhone solgt – noe som er veldig mye med tanke på at iPhone foreløpig kun selges i USA, om du bor i Europa må du nemlig vente helt til 4. kvartal i år, og om du bor i Asia må du vente helt til 2008.

Man kan ei heller bestille telefonen fra USA, eller, det er ikke veldig lønnsomt blir vel en mer dekkende beskrivelse; kjøp av iPhone krever nemlig en 2 års kontrakt og binding med det Amerikanske teleselskapet ‘AT&T’, hvilket egentlig betyr at du ikke engang kan bruke telefonen utenfor USA, da iPhones funksjonalitet, inkl. iPod og internett-funksjonaliteten krever registrering via AT&T nettverket. Dog har det, ‘selfølgelig’, dukket opp ‘hacks’ som lar deg benytte deg av iPhones funksjonalitet uten å registrere deg gjennom AT&T nettverket, men telefonfunksjonene vil fremdeles ikke fungere, og du må fortsatt signere en avtale med AT&T, hvilket betyr at du må betale for å ringe uten å kunne ringe om du skal bruke telefonen utenfor USA.. Så om du har lyst på en iPhone uten telefon funksjonalitet kan du få det til ca 15 000 Norske Kroner inkl. 2 år med mnd. avgifter hos AT&T. Les mer om ‘hacken’ som muliggjør dette hos nordmannen Jon Lech Johansen, bedre kjent som ‘DVD-Jon’, sin blogg.

Anmeldelsene

– Norsk anmeldelse hos Aftenposten
– New York Time’s journalist David Pogue’s anmeldelse

– Wall Street Journal’s journalist Walt Mossberg’s anmeldelse

Konklusjon

iPhone har så langt levd opp til forventingene, og da telefonens programvare lett kan oppdateres og utvides har den potensiale til å bli enda bedre.

Jeg personlig må si jeg gleder meg til den kommer til Europa, og både håper og tror den også vil komme til Norge.

Steve Jobs sitt utsagn ‘Today we are re-inventing the phone’, kan meget godt vise seg og inneholde en liten bit av sannhet.

Vil du vite mer?

Apple har lagt ut en video som viser hvordan iPhone fungerer. Den finner du her, om du ikke ønsker å sikle på noe du sannsynligvis ikke får mulighet til å prøve på flere måneder, anbefaler jeg deg å avstå den fristelsen.

Skal du kjøpe iPhone når/om den kommer til Norge?
Legg gjerne inn en kommentar nedenfor…

Comments are closed